Skattesmæk truer glade boligejere

Boligejeres glæde over lav rente kan hurtigt vende til ærgrelse

Et gevaldigt skattesmæk truer de boligejere, der ikke får ændret deres forskudsopgørelse. Det gælder de boligejere, som får ny rente på deres flexlån fra 1. april. Foto: Colourbox
Et gevaldigt skattesmæk truer de boligejere, der ikke får ændret deres forskudsopgørelse. Det gælder de boligejere, som får ny rente på deres flexlån fra 1. april. Foto: Colourbox
Følg Samfund

Boligejere, der netop har afsluttet den årlige rentetilpasning af flexlån, risikerer et kæmpe skattesmæk på mange tusinde kroner, hvis de ikke får ændret deres forskudsopgørelse.

Derfor er det bare om at komme til tasterne, hvis ikke glæden over de rekordlave renter skal ende i stor ærgrelse til næste år, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

- Rentetilpasningsauktionerne er ovre for denne omgang, men for boligejerne venter endnu et lille stykke arbejde.

- For indberetter de ikke deres nye renteudgift til Skat, kan de forvente at få en ekstraregning, når årsopgørelsen for 2015 ligger klar ved denne tid næste år. I så tilfælde kan den nuværende glæde ved de lave renter hurtigt blive vendt til ærgrelse over en kedelig regning, siger hun.

For et lån på 1 million kroner kan skattesmækket potentielt løbe op i over 3.000 kr. i 2015. Og jo større dit lån er, desto større bliver din skatteregningen.

Gamle oplysninger

Det truende skattesmæk skyldes, at Skat har udarbejdet din forskudsopgørelse for 2015 på baggrund af oplysninger fra 2013. I 2013 havde boligejere med F1-lån, som får ny rente på deres lån den 1. april, en rente på 0,87 pct. de første tre måneder af året og 0,51 pct. de sidste ni måneder af året. Nu er F1-renten faldet til 0,09 pct.

- For et F1-lån på 1 million kr. betyder rentefaldet, at hvor renteudgiften udgjorde 15.440 kr. i 2013, så kommer den kun til at ligge på 10.910 kr. i 2015. Reagerer boligejeren ikke, venter der derfor en skatteregning på 1.520 kr., når året er omme, siger Lise Nytoft Bergmann.

Største smæk til F3-lån

Er der tale om et F3-lån, som skal have ny rente nu til april, så har boligejere betalt en rente på 1,26 pct. de seneste år. For et lån på 1 million kr. giver det en renteudgift på 22.510 kr. Da F3-renten nu ligger på 0,17 pct., falder udgiften i 2015 til 13.510 kr. Det giver anledning til et potentielt skattesmæk på 3.020 kr.

- Da det er næppe en regning, man vil bryde sig om at betale i 2016, når skattefar finder ud af forskellen, vil det derfor være en god ide for boligejerne at få det indberettet allerede nu, siger Lise Nytoft Bergmann.

Ikke mange F5-lån

I princippet vil det potentielle skattesmæk være endnu større for boligejere med F5-lån, da renten for for fem år siden var betragteligt større end i dag. Men da de fleste realkreditinstitutter først er begyndt at afholde auktion pr. 1. april i løbet af de senere år, er det ifølge Lise Nytoft Bergmann kun en lille gruppe af boligejere, der har et F5-lån, der skal rentetilpasses nu til april.

Enkelte kan få penge tilbage

Der er også en lille gruppe af boligejere, som ligefrem kan forvente at få penge tilbage fra skat, når årsopgørelsen for 2015 er klar. Det drejer sig om boligejer med rentetilpasningslån, der har lagt det om til fast rente. I så tilfælde vil langt de fleste nemlig have fået en højere rente end den, de havde på deres tidligere rentetilpasningslån. Det betyder, at de skal have penge tilbage i skat til næste år.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time