Skattestyrelsen får 1,6 milliarder kroner tilbage i udbyttesag

61 enkeltmandspensionskasser i USA betaler den danske stat 1,6 milliarder kroner tilbage i udbytteskat

Skatteminister Karsten Lauritzen afholder pressemøde om udbyttesagen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Skatteminister Karsten Lauritzen afholder pressemøde om udbyttesagen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skattestyrelsen har natten til onsdag indgået et forlig med 61 enkeltmandspensionskasser i USA, der sikrer, at den danske stat får 1,6 milliarder kroner tilbage. 

Pengene er en del af den sag om svindel med udbytteskat, hvor den danske stat er blevet snydt for mindst 12,7 milliarder kroner.

Det oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V) onsdag på et pressemøde. 

I alt har de pågældende enkeltmandspensionskasser fået udbetalt 2,9 milliarder kroner. Men det er kun 1,6 milliarder kroner, som de selv har beholdt.

De sidste 1,3 milliarder vil Skattestyrelsen forsøge at få tilbage fra dem, der i sidste ende har fået pengene.

Forliget er en del af den udbyttesag, hvor den danske stat er blevet snydt til at refundere udbytteskat til udenlandske investorer, der slet ikke ejede de aktier, som de krævede at få refunderet skat for.

Der er nedsat en kommission, der for tiden arbejder med at finde ud af, hvordan det kunne ske, uden at nogen stoppede det.

Skatteministeren forklarede, at han trods valgkampen valgte at holde pressemødet af hensyn til offentlighedens interesse i sagen.

- Der er sendt et kraftigt signal til alle dem, der er sagsøgt. Den danske stat gør alt, hvad der står i vores magt, for at få så mange af de 12,7 milliarder kroner tilbage. Vi kommer til at jagte dem alle, siger Karsten Lauritzen. 

Han har tidligere sagt, at Skattestyrelsen forventer at kunne få seks milliarder retur til statskassen. 

- Målet er stadigvæk at få alle pengene hjem. Vi har sagt, at seks milliarder er realistisk, og det handler blandt andet om, hvorvidt der er betalingsevne. 

- Jeg er optimistisk, og det her forlig gør da, at jeg tror på, at det er et beløb, der kan vokse. Men der er ingen garantier, siger han. 

Karsten Lauritzen fortæller desuden, at han oplever, at bagmænd i sagen forsøger at stække de danske myndigheder i medierne. 

Han kender til 'minimum tre sager' i medierne, hvor dokumenter viser, at nogle forsøger at spænde ben for den danske stats forsøg på at få pengene tilbage.

- Der er nogle kræfter på spil, der ikke ønsker, at vi kommer i mål og får pengene tilbage i den danske statskasse, siger han.

Han nævner, at nogle har forsøgt at beklikke habiliteten hos den danske stats advokater i London.

Ifølge Karsten Lauritzen har den danske stat brugt 100 millioner kroner på advokater i forbindelse med forliget. Han forventer dog, at det beløb stiger. Samlet er der sat 2,4 milliarder kroner af til advokater. 

Forliget er underlagt fortrolighed. Derfor kan Skattestyrelsen ikke give detaljer om indholdet.

190 kommentarer
Vis kommentarer