Sker 1300 gange om året: Hospitalsansatte tager fejl af patienterne

Patientforvekslinger er stort problem på landets hospitaler afslører tal fra Patientsikkerhedsdatabase

I 2018 skete der over 1300 fejl på landets hospitaler, hvor sundhedspersonale tog fejl af patienter. Foto: Shutterstock
I 2018 skete der over 1300 fejl på landets hospitaler, hvor sundhedspersonale tog fejl af patienter. Foto: Shutterstock

Ansatte på landets hospitaler kommer i stor stil til at tage fejl af patienterne.

Det afslører de seneste tal fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase. I 2018 skete der 1.354 utilsigtede hændelser på landets hospitaler, hvor sundhedspersoner fik forvekslet patienter. Og samlet set har der været 5.724 fejl i patientidentifikationer fra 2015 til 2018.

I sidste uge skete det på Holbæk Sygehus. Her tog en sygeplejerske fejl af to ældre patienter, så de forkerte pårørende blev ringet op og bedt om at komme og sige farvel.

DU KAN LÆSE HELE DEN VOLDSOMME HISTORIE HER:

Her ses 83-åige Holger Valentin, da han var indlagt på Holbæk Sygehus, omgivet af sønnen Frank og datteren Pia. Holger, der i der i 40 år drev Jyllinge oliefyrsservice, er i dag udskrevet og har det godt. PRIVATFOTO. Plus Pårørende i chok: Sygehus tog fejl af far og døende patient

Og forvekslingerne er et problem i følge direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed Inge Kristensen.

- Jeg synes, at det er et højt tal - også fordi vi ved, at der kun indrapporteres et sted mellem 10 og 20 procent af de utilsigtede hændelser, så man skal formentlig gange forvekslingerne med op til en faktor 10, siger hun.

- I den her sag er der tale om det, vi kalder emotionel skade. Der er nogen, der bliver udsat for noget, der sætter sig spor og har betydning for tilliden til sundhedsvæsenet. Men vi ser også rigtig ofte med forvekslinger, at det eksempelvis også kan handle om, at man får en anden patients medicin eller, at det sker ved indkaldelse til operationer, siger hun.

Personforveksling

Når sundhedspersoner indberetter en utilsigtet hændelse til Dansk Patientsikkerhedsdatabase under punktet patientidentifikation, omfatter det alene personforveksling , herunder bl.a.: ”ved modtagelse”, "i patientjournal”, ”ved medicinering” og ”ved undersøgelse og prøvetagning/svar”.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Inge Kristensen opfordrer til derfor, at man fokuserer på at forebygge problemet.

- Den stakkels sygeplejerske fra Holbæk Sygehus er jo også bundulykkelig nu, så når der sker sådan en fejl, så sætter det sig hele vejen rundt. Og fejl vil altid ske, når vi har med mennesker at gøre.

- Men det er en ledelsesmæssig forpligtelse at sørge for, at at vi har så robuste systemer og arbejdsgange, at der for så vidt muligt ikke kan ske, at man begår denne type fejl. Også fordi vi ved, at der fremover vil komme større udfordringer med travlhed og flere patienter med kognitive udfordringer som demens, siger hun.

Patientforvekslinger udgjorde i 2018 2,96 af de samlede utilsigtede hændelser på landets hospitaler.