Annonce:
Annonce:

Skjult kvindegruppe radikaliserede i Danmark

Et hemmeligt netværk af kvinder spillede ifølge Ekstra Bladets oplysninger en aktiv rolle i radikalisering i Danmark

Explainer: Få overblikket over Team Dawahs tråde til terrorsager

Annonce:
Følg Samfund

En 39-årig dansk kvinde står foran en retssag, hvor hun er tiltalt for at ville producere en bombe og begå et terrorangreb.

Hun er tiltalt for at sprede propaganda for Islamisk Stat, for at oprette profiler for Islamisk Stat på blandt andet Whatsapp, Telegram, Viper og Facebook - og for at have ydet økonomisk støtte til en person eller gruppe med forbindelse til Islamisk Stat.

Kvinden er dermed seneste eksempel på, at det ikke kun er mænd, der sidder på anklagebænken i terrorsager. Og ifølge Ekstra Bladets oplysninger har hun været en del af et hemmeligt netværk af kvinder.

Et netværk, der trækker tråde tilbage i tiden til flere kvinder, der rejste til Syrien. Og som en del af blev samlet i Team Dawahs kvindegruppe, som den terrortiltalte kvinde ifølge Ekstra Bladets oplysninger tidligere har været en del af.

Annonce:

- Hvis man ser på den forskning, der findes omkring kvinder og terror, kan man se, at kvinder i stigende grad tager del i terroraktiviteter og engagerer sig i ekstremistiske bevægelser, lyder det fra Sara Jul Jacobsen fra Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme, der har en ph.d. i kvinder og militant islam.

Artiklen fortsættes under boksen ...

Hør hele historien i tredje episode af Ekstra Bladets nye podcast 'Homegrown' her eller i din foretrukne podcast-app;

Var medlem af kvindegruppe
En række kilder beskriver til Ekstra Bladet, at den 39-årige kvinde tidligere var medlem af kvindegruppen, men forlod den i 2018 sammen med en mand, der er tiltalt samme terrorsag som hende.

Af flere kilder bliver den 39-årige kvinde beskrevet som værende 'meget ekstrem' i sine holdninger.

Hun er nu sammen med to andre tiltalt for at have anskaffet sig materialer til at producere sprængstoffet TATP samt materialer til at producere en fjernudløser. I anklageskriftet bliver det beskrevet, at de 'gjorde forberedelser til fremstilling af en eller flere bomber' efter at have undersøgt og drøftet mulige mål.

Annonce:

Samtidig er hun tiltalt for at facilitere kommunikation på sociale medier og mail-konti for tre personer, der alle var tilknyttet Islamisk Stat, at have udbredt propagandamateriale samt sendt flere pengeoverførsler til personer, der begår eller har til hensigt at begå terror.

Sagen forventes at starte op 4. november, så det vides endnu ikke, hvordan de tiltalte forholder sig til sagen. Ekstra Bladet har kontaktet dem og forelagt dem de oplysningerne, men ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelse.

Hvad er Team Dawah?
Dawah er arabisk og betyder 'at kalde til en religion'. Team Dawah beskriver sig selv som en organisation bestående af 'unge muslimer fra forskellige dele af landet og med forskellige nationaliteter forenet af vores tro - Islam'.

Deres formål er ifølge organisationen selv, 'at oplyse om islam i sin nøjagtige form uden kompromis'.

På sine sociale profiler ses Team Dawah som en organisation, der laver sociale arrangementer sammen, deltager i undervisning sammen og tager på hytteture. Der er også billeder af, at de laver 'street-dawah', hvilket vil sige, at gå på gaden og missionere for sin sag. Her ses Team Dawah dele flyers ud forskellige steder i landet.

En anden side bag facaden
En række kilder fortæller imidlertid til Ekstra Bladet, at organisationen har en anden side bag facaden, hvor de angiveligt sympatiserer med ekstremistiske ideologier.

Et højtstående medlem af PET vidnede i oktober i en retssag, hvor en person, der har haft tilknytning til organisationen, er tiltalt. Her beskrev han efteretningstjenestens vurdering af gruppen og sagde, 'at PET vurderer Team Dawah som en islamistisk gruppe, der sympatiserer med Islamisk Stat'.

Ifølge en række kilder samlede Team Dawah i 2018 dele af det danske ekstremistiske miljø på tværs af landsdele.

Samtidig er en række personer med tilknytning til organisationen involveret i en række nyere terrorsager.

Team Dawah trækker dermed tråde rundt i det ekstremistiske miljø på tværs af Danmark, der forbinder organisationen med en række sager, som et form for 'fluepapir for terror'.

Du kan høre hele historien om Team Dawah i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown'

Artiklen fortsættes under videoen ...

Ekstra Bladet har i forbindelse med podcasten 'Homegrown' interviewet Bilal Ismail, der er stifter af Team Dawah, men nu har meldt sig ud

Undervist bag et lagen
Ekstra Bladet har i forbindelse med podcasten 'Homegrown' talt med en kvinde, der tidligere har været en del af netop Team Dawahs kvindegruppe.

Hun fortæller, hvordan kvinderne blev undervist i et kælderlokale bag et lagen, så de ikke kunne se deres mandlige underviser.

Ydermere fortæller hun, at kvinderne blev undervist i at støtte mujahidinerne (de hellige krigere, red.) og tage afstand fra vantro.

Annonce:

På daværende tidspunkt talte kvindegruppen omkring ni kvinder, og hun beskriver at de pressede hende til at indtage de samme holdninger som gruppen. Der foregik indoktrinering og radikalisering, beskriver hun.

Kvinderne forsøgte samtidig at gifte hende væk til en af mændene fra mandegruppen, hvilket hun nægtede.

Ifølge kvinden er gruppen ekstremt sikkerhedsbevidste, og de lægger altid deres telefoner væk, når de snakker om deres sympatier for ekstremistiske grupper.

Kvinden udtaler sig anonymt med henblik på hendes sikkerhed. Ekstra Bladet er bekendt med hendes identitet.

Artiklen fortsættes under billedet ...

Billedet er fra en IS-propagandavideo. Her ses en kvinde i kamp. Foto: Screenshot fra propagandavideo
Billedet er fra en IS-propagandavideo. Her ses en kvinde i kamp. Foto: Screenshot fra propagandavideo
 

Ekspert: Kvindepropaganda handler om frigørelse
Sara Jul Jacobsen har forsket i kvindespecifik jihad-propaganda, og hun beskriver, at den propaganda, der er rettet mod kvinder ofte taler ind i identitetsemner - tit målrettet mod identitetssøgende unge kvinder.

Hun beskriver, at kvinder ofte beskrives som stærke og selvstændige i denne type propaganda, og at materialet forsøger at tale ind i et oprør med en vestligt syn på muslimske kvinder som værende undertrykte.

Annonce:

- Så de er blevet rekrutteret af en propaganda, som i hvert fald konstruerer kvinden, som et stærkt væsen og som henvender sig til nogen, hvor det har været tiltalende at abonnere på det syn om sig selv, frem for den opfattelse de føler, det danske samfund har på dem som passive, mandsdominerede og som undertrykte, siger hun.

Artiklen fortsættes under billedet ...

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger underviste Leyla Olgun kvinder i miljøet. Hun rejste senere til Syrien i 2016. Foto: Show TV
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger underviste Leyla Olgun kvinder i miljøet. Hun rejste senere til Syrien i 2016. Foto: Show TV
 

Trækker tråde til kvinder, der tog til Syrien
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger trækker kvindenetværket tråde tilbage i tiden og knyttes til en kvinde ved navn Leyla Olgun.

Hun rejste sammen med sin søster til Syrien i 2016, efter angiveligt at være blevet radikaliseret.

En række kilder fortæller til Ekstra Bladet, at Leyla Olgun var en helt central skikkelse i det radikale kvindemiljø på daværende tidspunkt, og at hun underviste en gruppe kvinder.

Det skulle angiveligt være fragmenter af det kvindemiljø i Danmark, som hun efterlod, da hun tog til Syrien, der senere blev indhyllet i Team Dawahs kvindegruppe.

Afviser forbindelser og sympatier
I forbindelse med podcasten 'Homegrown' har Ekstra Bladet været i kontakt med Team Dawah og forelagt dem de anklager, som bliver rettet imod dem. Team Dawah har afvist at stille op til interview, men i stedet har sendt et skriftligt svar:

- Der vil altid være noget snik og snak dog typisk uden beviser som altid, men én ting er stensikkert: Vi har intet med Islamisk Stat at gøre og vi vil hverken associeres med dem eller andre lignende terrororganisationer. Det er simpelthen for grænseoverskridende.

- Vi hverken roser eller opfordrer til at skade andre mennesker. Vores eneste mål er at forkynde Islam som den står skrevet i Koranen og Sunnah til muslimer såvel ikke-muslimer - hverken mere eller mindre.

- Vi har ingen relationer til andre grupperinger eller bevægelser i Danmark eller udenfor Danmark og vi tager afstand fra enhver form for ekstremisme, hvad end de måtte kalde sig.

Lyt til de første tre episoder af Ekstra Bladets podcast Homegrown her eller i din fortrukne podcast-app:

Annonce:

Ekstra Bladets podcast 'Homegrown'
Artiklen bygger på materiale fra Ekstra Bladets nye podcast 'Homegrown', hvor vi sætter fokus på Team Dawah-netværket og det ekstremistiske miljø i Danmark.

Podcasten er lavet af Ekstra Bladets graverredaktion i samarbejde med terrorforsker Tore Hamming og er baseret på samtaler med kilder i miljøet og tæt på Team Dawah.

Af hensyn til de kilders sikkerhed er de anonymiseret. Deres fortællinger er blevet sammenholdt med en gennemgang af en lang række aktindsigter, retsdokumenter, vores egen research og indsamlet materiale fra åbne såvel som lukkede og krypterede grupper.

Du kan høre hele historien i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown', der er tilgængelig på alle streamingtjenester for podcast
Du kan høre hele historien i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown', der er tilgængelig på alle streamingtjenester for podcast
 

Ekstra Bladet har i forbindelse med podcasten 'Homegrown' interviewet Abu Jihad, der faciliterede Team Dawah i sin moske i Svendborg

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: