Skoldning på 20 minutter: DMI advarer om voldsomme uv-stråler fredag

De kommende dage vil vi ramme op til 35 grader. Men sammen med varmen kommer voldsom UV-stråling der giver skoldning på 20 minutter, advarer DMI

Derfor er for meget sol farligt for din krop. (Video: Julie Sørensen)

Mange danskere vil de kommende dage pakke bikinien og badebukserne og stikke af sted til vandet, for at nyde den danske sommervarme.

Men selvom solen fredag og lørdag giver os sommerlige temperaturerne der giver associationer med sydlige himmelstrøg, skal man være ekstrem varsom med at være for længe ude i solen, advarer DMI.

Sammen med solen betyder forhold i atmosfæren nemlig, at ozonlaget de kommende dage vil være tyndere end normalt og det vil fredag og lørdag sende UV-indekset op på 7, advarer DMI.

- Ved et uv-indeks på 7 er gennemsnitlig dansk hud skoldet på 20-25 minutter i middagssolen. Og selv midt på formiddagen og sidst på eftermiddagen kommer rødmen snigende på blot en time, siger DMI's uv-ekspert Paul Eriksen.

Meget sjældent
Vagthavende meteorolog i DMI Frank Nielsen forklarer overfor Ekstra Bladet at det høje uv-indeks er ekstremt sjældent i Danmark.

- Man skal tage det meget alvorligt. Både hud og øjne tager skade af uv-stråling. I sidste ende kan det føre til hudkræft eller grå stær, lyder det fra meteorologen.

Han forklarer, at den voldsomme stråling hænger sammen med, at solen netop nu står i maksimalt højde på himlen samtidig med at vejrsituationen betyder at ozonlaget nu er 10% tyndere end det plejer at være på denne årstid.

Sådan gør du, hvis huden er blevet solskoldet. (Video: Julie Sørensen)

33 grader lørdag
Det er altså vigtigt at huske solcremen, solhatten, solbrillerne og solparasollen når man skal ud og nyde vejret, lyder opfordringen.

- Fredag vil varmen fortsat strømme op over landet, men ved Vestkysten kan man få problemer med skyer og spredte tordenbyger. Temperaturerne vil dog fortsat ligge mellem 23-28 grader, siger Frank Nielsen.

Bygerne vil dog ikke skabe problemer lørdag, hvor varmen for alvor vil spille med musklerne.

- Lørdag pumper varmen sig rigtigt op. I det meste af landet vil vi ramme de 30 grader, og nogle steder helt op til 33 grader.

- Det er Syd- og Sønderjyderne der vil opleve de højeste temperaturer, siger meteorologen.

Eksplosiv atmosfærer
Søndag slår vejret dog om.

- Natten til søndag kommer en koldfront ind fra vest. Den vil komme med regn og torden byger og vil i løbet dagen trække ind over landet og hen over aftenen vil den dække det meste af landet.

- Temperaturerne vil dog stadig ligge omkring de 25 grader. Man vil dog i modsætning til lørdag opleve det som en meget lummer varme, der ligger op til et ordentlig tordenskrald. Atmosfæren vil i den grad være eksplosiv søndag, siger Frank Nielsen, der ikke vil love at Roskilde Festivals gæster når tørskoede.

- Der kan være lokale regnbyger der kommer til at drille festivalgæsterne.

Du kan læse mere om UV-indekset og DMI's anbefalinger her.

Sådan varmt bliver det i din landsdel i løbet af ugen. (Fotos: DMI)

21 kommentarer
Vis kommentarer