Skoleleder om vold mod lærere: Derfor er antallet eksploderet

Ifølge Skolelederforeningens formand er en kultur-ændring og inklusion årsagen til, at sager om vold mod lærere er steget så voldsomt

Flere og flere lærer bliver udsat for vold på de danske skoler (Foto: Colourbox)
Flere og flere lærer bliver udsat for vold på de danske skoler (Foto: Colourbox)

Flere og flere danske skolelærere bliver udsat for vold og trusler.

Mandag kom det frem, at en skole i Kolding har fået et påbud om vold og traumatiske hændelser fra Arbejdstilsynet, efter lærere på skolen er blevet truet på livet, slået og kastet med sten efter.

Og samtidig fortæller Danmarks Lærerforening, at antallet af sager om vold mod lærere steget fra 66 sager i 2013 til 102 i 2015. Altså en stigning på mere end 50 procent.

Ifølge Skolelederforeningens formand er der to årsager til den voldsomme stigning. Inklusion og en ændring i samfundet.

- Inklusionen har betydet, at vi har fået nogle af de elever, der tidligere gik på specialskoler, tilbage i folkeskolen.

- Det har haft en betydning for det stigende antal vold, fordi frekvensen af vold mod lærere altid har været højere på specialskolerne. Det er derfor noget af den problematik, som vi har fået flyttet over i folkeskolen. Det er jo ikke særlig godt, siger Claus Hjortdal til Ekstra Bladet.

Samfundet ændrer sig
Samtidig fortæller formanden, at en ændring i det danske samfund kan være med til at ændre børns opførsel i klasselokalerne.

- Politibetjente, kassedamer og pædagog bliver jo verbalt overfaldet af borgere, og det handler om en eller anden form for mindre tolerance generelt i samfundet. Den smitter selvfølgelig også af på børnene, siger Claus Hjortdal til Ekstra Bladet.

Hele 38 folkeskoler fik sidste år påbud om vold og traumatiske hændelser fra Arbejdstilsynet.

Aldrig mere undervisning
Ekstra Bladet har talt med Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo, og han er meget bekymret over den voldsomme udvikling.

- For det første, så er det meget alvorligt. At blive overfaldet af en elev har tit dramatiske konsekvenser.

- Det handler om at tage hånd om læreren med det samme. Vi har adskillige eksempler på, at lærere aldrig er kommet tilbage til undervisningen, fordi det er så grænseoverskridende pludselig at opleve, at de børn, som du har opbygget et tillidsforhold til, reagerer på den måde, siger Anders Bondo Christensen til Ekstra Bladet.

Samtidig mener han, at det i lang højere grad handler om at forebygge i stedet for at straffe de elever, der har handlet uacceptabelt. Ligesom forældrene også skal inkluderes.

- Dels handler det om at få mere tid til den enkelte elev. Inklusionen i klasserne gør, at vi også har udadreagerende elever siddende i de normale klasser. Det betyder, at lærerne ikke føler, at de har tid til dem.

- Vi oplever også uhensigtsmæssige reaktioner fra forældrene, der tit tager deres barn i forsvar i stedet for, at vi i fællesskab kan hjælpe eleverne. Mange forældre vælger den lette løsning og lidt misforstået forsvarer deres børn. Derfor skal vi samarbejde, siger Anders Bondo Christensen til Ekstra Bladet.

Vold og seksuelle krænkelser
På den katolske privatskole Sct. Michaels Skole i Kolding har elever i indskolingen sagt grove, seksuelt krænkende ting til lærerne, mens en lærer det seneste år blev slået af en elev og følte sig truet og i fare.

Det står der i rapporten fra Arbejdstilsynet, som JydskeVestkysten har fået indsigt i.

I september blev to syv-årige på Borup Skole nær Køge på Sjælland politianmeldt af skolen, efter de havde været voldelig over for deres lærer.

Tallene fra Danmarks Lærerforening består kun af sager om reel vold, og ikke om psykiske eller verbale krænkelser fra eleverne. Derudover er der ifølge foreningen et stort mørketal, da ikke alle lærere taler om de voldelige oplevelser.

Arbejder du eller er du forælder til et barn på skolen? Eller har du oplevet lignende hændelser på andre skoler? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen