Skolepigen Nadia kæmper for sit liv

19-årige Nadia har svær anoreksi og kæmper for sit liv på den forkerte afdeling - ventetiden på den behandling, der kan give hende livet tilbage, er seks-syv måneder

Følg Samfund

'Kan I få mig ud herfra?'

Sådan spørger 19-årige Nadia Yadgar gang på gang ud i tomheden, selvom hun egentlig godt kender svaret på det spørgsmål. I knap tre måneder har hun været indlagt på den lukkede psykiatriske afdeling på Bispebjerg Hospital for at blive behandlet for sin livstruende anoreksi.

En behandling, som bestemt ikke går efter hensigten. Efter 80 dages indlæggelse har Nadia, der kæmper for sit liv, ikke taget på, som hun skal - tværtimod har hun samlet set tabt sig 700 gram under indlæggelsen og vejer i dag kun 33,5 kilo. Det er dog ikke vægten, der er den største ændring i Nadias tilstand.

Da hun blev indlagt, kunne hun trods sin alvorlige tilstand stadig passe sin skole, se sine venner og spise sine sparsomme måltider med kniv og gaffel. Hun kunne smile, spille kort og læse. Ingen af delene er hun i stand til i dag, og hun er nu så dårlig, at hun må tvangsernæres med sonde for at overleve, tvangsmedicineres med beroligende medicin og bæltefikseres. Tvangstanker, angst og affektudbrud styrer nu hendes hverdag.

- Jeg smiler slet ikke mere. Jeg vil bare væk herfra, for jeg kan ikke kende mig selv mere. Jeg bliver sindssyg af at være her, og jeg er bange og forvirret, fortæller Nadia til Ekstra Bladet.

Personalet: Det er meget svært
Personalet har for længst erkendt, at man på afdelingen ikke har de fornødne kompetencer til at hjælpe Nadia, der har brug for højt specialiseret behandling.

’Der er forsøgt forskellige metoder til at få patienten til at overholde sin kost, men dette har været meget svært, da afdelingen er en almen lukket afdeling og ikke specialister i spiseforstyrrelser’ lyder det blandt andet i Nadias journal den 23. december 2014.

Ventetiden på at komme i højt specialiseret behandling for anoreksi på Rigshospitalets Anoreksiklinik er seks-syv måneder. Derfor er Nadia fanget på den lukkede afdeling og kan ikke komme videre i systemet.

Vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, Peter Treufeldt, vil ikke udtale sig i den konkrete sag om Nadia Yagdar. Han afviser dog den generelle kritik af, at afdelingen ikke kan tage sig af patienter som Nadia:

Nadias forældre er ikke i tvivl: Den fejlslåede behandling gør deres datter mere syg, end hun nogensinde har været igennem fem år med sygdommen.

- Det er meget hårde ord, men min datter er blevet en grøntsag, efter at hun kom på den afdeling. Hun får det værre og værre af behandlingen, for personalet ved tydeligvis ikke, hvordan man håndterer en spiseforstyrrelse, siger David Yadgar, som er Nadias far.

Har du eller en du kender oplevet lignende forhold, som du mener, at vi skal kigge nærmere på? Skriv til cg@eb.dk eller jus@eb.dk

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.