De lukker på stribe.
I yderområder er folkeskolen enten lukket eller truet af lukning på grund af faldende elevtal og presset økonomi.
Senest har man i Thisted Kommune annonceret planer om lukning af fem af kommunens i alt 15 skoler til stor frustration for forældre i lokalsamfundet.
De står langt fra alene. Ekstra Bladet har trukket tal fra Indenrigs- og Boligministeriet, der viser, at mere end hver tredje folkeskole er lukket eller lagt sammen med andre skoler siden 2007 i Danmark.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Frygt for de små byer
Skolelukningerne er en katastrofal udvikling for de små byer, mener landsformand for foreningen Skole og Forældre, Rasmus Edelberg.
- Vi synes, at det virker voldsomt. Det påvirker jo rigtig meget lokalsamfund, familier og forældre, hvis den lokale skole lukker. Særligt i tyndtbefolket områder ude på landet, hvor det kan være voldsomt hindrende.
- Det er også et spørgsmål om, at man så fra kommunernes side skaber nogle større skoler, hvor det kan være svært at skabe det samme form for fællesskab, siger han til Ekstra Bladet.
Landsformanden medgiver dog, at det kan give mening at lukke en skole:
- Det er på mange måder trist og sørgeligt, at der bliver lukket så mange skoler, selvom vi også er med på, at skoler kan blive for små, hvis de eksempelvis har under 100 elever, hvor der så kun er ti elever per klasse.
Alene i år er der varslet blodbad på skoleområdet over hele landet. Foruden i Thisted Kommune lukker fire skoler i Vordingborg Kommune eksempelvis ved udgangen af dette skoleår, skriver TV 2 Øst.
Hos Lolland Kommune er to skoler et skridt tættere på at lukke, og i Slagelse Kommune bliver fire skoler lukket til sommer.
I Vesthimmerland Kommune har Børne- og Familieudvalget netop indstillet fem skoler til lukning, viser seneste referat fra 7. marts.
Opråb til politikerne
Ekstra Bladet har talt med formanden for skolebestyrelsen på den lukningstruede skole i Vestervig, som ligger i det sydlige Thy-område i Thisted Kommune. Hun mener, at det er på tide, at der bliver taget en politisk debat om folkeskolen i Udkantsdanmark, hvor byerne risikerer at uddø.
- Jeg synes, at vi skal gøre op med os selv og spørge, hvilket samfund, vi ønsker, Danmark skal være, og om folkeskolen ikke skal være et tilbud for hele folket, hvor alle kan være, uden at man skal sidde i bus i mere end en time, siger Henriette Blander Steffensen.
Det er Rasmus Edelberg helt enig i.
- Nu mødes regeringen og Kommunernes Landsforening jo i Aalborg, og de har brug for en alvorlig snak om, hvad vi egentlig vil med vores folkeskoler. Er de ordentlig finansieret? Og hvordan sikre vi de lokale skoler som jo i høj grad bærer lokalsamfundet? Hvis de lukker, og den lokale købmand så også lukker, er der noget tilbage til sidst, pointerer han.
Minister erkender
Ekstra Bladet har foreholdt børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye kritikken.
Her lyder det dog blot i et kortfattet mailsvar:
'De fleste elever trives godt i skolen, og der er fra statslig hold prioriteret ressourcer målrettet til at ansætte lærere de senere år. Men det ændrer ikke ved, at mange kommuner er pressede. Den udvikling er jeg opmærksom på og vil følge nøje.'
Ministeren har ikke svaret på, om der kommer flere penge til kommunerne til at drive skolerne for.