Skoler med lave karakter-snit: Nogle elever er ikke helt 'vågnet op' endnu

Regeringens udspil, om at man skal have 4 i snit i dansk og matematik for at kunne komme på gymnasium, bliver mødt med blandede følelser fra nogle af de skoler, hvor karaktersnittet ligger omkring de 4

For at kunne komme i gymnasium skal man have et karaktersnit på 4 i dansk og matematik. Alt under betyder ingen adgang.

Sådan vil regeringen i hvert fald gerne have det, fortalte undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) i går.

Hvis udspillet bliver en realitet, så vil eleverne på de folkeskoler, hvor karaktererne generelt ikke er høje, få væsentligt svagere ved at få elever på gymnasium.

En af dem er Goldbroskolen i Ishøj, som i 2014/15 havde et snit på 4,3.

- Det er klart, at på skoler som min skole, vil der være færre elever, der har mulighed for at komme på gymnasium. Det er en klar konsekvens, siger skoleleder Leif Gaard Bjarning.

Han kan se gode og dårlige ting ved udspillet.

- Nogle gange oplever man faktisk, at man har elever i folkeskolen, som ikke helt er ’vågnet op’ endnu, men først gør det, når de starter i gymnasiet og viser, at de kan meget mere. Det har vi jo set før, at der er elever, som måske kun har omkring 4 i snit og så går ud med 10 i snit efter tre år i gymnasium, siger han og fortsætter:

- Men omvendt så er der selvfølgelig også dem, der ligger omkring de 4 og så kommer ud med en studentereksamen på under 4.

Dansk politik Her er regeringens karakter-krav for at komme i gymnasiet

Vigtig 10. klasse
Hos Rådmandsgades Skole i København, hvor man har et gennemsnit på 4,6, peger man på, at 10. klasse nu bliver endnu mere vigtig.

- Vi har elever, der udfordret på forskellige måder. Og mange af dem går i 10. klasse, hvor der er en god mulighed for at få det sidste med. Her er der rigtig mange, som får den ekstra modenhed og motivation, der skal til, siger skoleleder Lene Rønje.

Selvom mange af hendes elever ikke vil kunne komme på gymnasium, hvis udspillet bliver en realitet, så synes hun ikke, at det er en dårlig ting.

- Dem, som ikke kan matche de boglige krav, der stilles, der er det måske heller ikke det bedste at gå på gymnasium, og derfor er det også vigtigt som samfund at italesætte, at der er rigtig mange andre uddannelser, som er gode, og som vi har brug for i samfundet, hvor man ikke nødvendigvis behøver en studenterksamen, siger hun.

Liberal Alliance kræver 7
Om karaktersnittet ender med at blive 4, er endnu uvist.

Kravet kolliderer eksempelvis med Socialdemokratiet og De Radikale, som kræver karakteren 2.

Dansk Folkeparti kræver karakteren 6 for adgang til gymnasiet, mens Liberal Alliance trumfer med 7.

De to sidstnævnte er alt for høje, mener Leif Gaard Bjarning.

- De tænker nok, at man gerne vil sikre, at dem, der går i gymnasium, er rigtig dygtige, når de er færdige. Men hvis man hæver det så højt, så kan man risikere, at der er for få, som kommer ind på gymnasiet og dermed får man for få uddannede.

- Jeg vil være nervøs for, at man vil miste en masse, der godt kunne bruge en studentereksamen med et snit på 4-5. Der er flere uddannelser, der kræver en studentereksamen, men ikke noget højt snit. F.eks. sygeplejerske, lærere og politi. Det vil bekymre mig.

40 kommentarer
Vis kommentarer