Skolestart: Tv-vært raser over søns skoleskema

Giv børnene fritid om eftermiddagen, det lærer de mere af, siger tv-vært på Troldspejlet Jakob Stegelmann

Stop folkeskolereformen, som er overgreb mod børn, og giv i stedet børnene liv og frihed.

Sådan skriver den 57-årige tv-vært Jakob Stegelmann på Twitter, efter at han så sin søns nye skoleskema, hvor sønnike mindst har tre dage om ugen til klokken 16.

- Min søns skema viser, at han skal blive på skolen en del senere end tidligere. Det gør, at eftermiddagen bliver anderledes, og vi har noget hiphop, som skal flyttes og muligvis også noget klaver, siger Jakob Stegelmann til Ekstra Bladet.

Landets børn starter i dag på et nyt skoleår, hvilket også er år to efter skolereformen blev indført. I aftalen om folkeskolereformen står der, at der 'ved lovændring indføres en længere og varieret skoledag'.  Det giver problemer med fritidstilbud, og Jakob Stegelmann fortæller, at musikskolen er frustreret over børnenes manglende tid.

- Jeg tror ikke, at en 13-årig er så motiveret for at lære klaver fra 16-17 om eftermiddagen, så jeg synes, at udviklingen med mindre frirum om eftermiddagen er kedelig, fortæller Jakob Stegelmann.

Har du spørgsmål til hvordan dit barn kan få den perfekt klasse? Chat med Ninas lærer Gitte Artby på ekstrabladet.dk klokken 20.20 (lige efter programmet).

Se også: Nu starter skolen - Jeg vil være ninja

Tv-værten er selv søn af en mangeårig rektor på Krebs Skole i København, og han tror ikke, at faren, der døde i 1999, ville bryde sig om reformen.

- Min far var rektor i 40 år, og han mente, at skolen skulle holde på børnene indtil 13.30-14 og så slippe dem fri. Jeg tror ikke, han ville have brudt sig om reformen, hvis han levede i dag, siger Jakob Stegelmann.

Holdningen om for lange skoledage bakkes op af 55 procent af danskerne ifølge en meningsmåling af Megafon for TV2.

11.760 timers skolegang
Politikerne fra begge side af Folketinget blev med folkeskolereformen blandt andet enige om at indføre frivillige lektiecafeer. Fra i år er 'lektiehjælp og faglig fordybelse' dog obligatorisk. Det samme er 45 minutters motion i løbet af dagen.

Udregninger viser, at et barn i Danmark samlet kommer til at gå 11.760 timer i skole fra 0.-9. klasse. Det er inklusiv lektieacaféer, men langt mere end lande, som vi normalt sammenligner os med. Og det giver ikke nødvendigvis bedre børn, mener tv-værten.

- Fritid er ligeså spændende og lærerigt, fordi man er fri for fællesskabet i et par timer og kan vælge selv. Min fornemmelse er, at børn ikke lærer forfærdelig meget efter klokken 14, siger Stegelmann.

Se også: Bilist bragede forbi første skoledag med 134 km/t.

Lektiecafé dumper
En mini-undersøgelse har fulgt 20 folkeskolebørn gennem fem år, og børnenes svar et år efter reformen adskiller sig fra tidligere. Fra positive forventninger til nye måder at lære på til skuffelse over især lektiecaféer, som to ud af tre børn ikke er glade for, skriver Politiken.

- For eksempel peger flere elever på, at de gerne vil komme, hvis de faktisk kan få hjælp til deres lektier. Men det oplever de ikke, at de kan. Det er et ret negativt samlet billede, at kun en tredjedel af eleverne oplever, at de får noget ud af lektiecaféer, siger skoleforsker Stig Broström til Politiken.

- Vi skal tage børnenes svar alvorligt. De kommer fra 20 meget forskellige elever fra forskellige skoler. Men de peger ikke desto mindre på nogle af de samme problemer ved skolereformen.

Disciplin
De fleste børn er ikke tilfredse med lektiecaféer, og Jakob Stegelmann mener også, at en vigtig funktion ved lektierne forsvinder.

- Da jeg så reformen første gang, så mente jeg allerede dengang, at det var for lang tid at være i skole. Uanset hvad, de så proppede ind i skemaet, siger han.

- Lektiecaffér er dejligt, hvis de får hjælp, men jeg mener også, at den disciplin, som man lærer ved at sidde derhjemme og lave stil i stedet for spil, også er meget vigtig. Og den er væk i dag. Lektier har pædagogisk funktion, som forsvinder med reformen, mener tv-værten.

Se også: Første skoledag: Minister beroliger forældrene

Minister: Støt dit barn
Undervisningsminister Ellen Trane Nørbys (V) budskab til forældre og nye skolebørn er, at der intet er at være bekymret for.

- Man skal støtte sit barn i, at det bliver sjovt at komme i skole og lære noget og få nye kammerater, siger ministeren til Ritzau.

- Der er meget, som fungerer, og meget, som ikke fungerer, og her på år to af skolereformen bliver opgaven at få alt fra bevægelse til den understøttende undervisning til at fungere, så eleverne ikke bare fornemmer, at de har fået en længere skoledag, men også en mere interessant en, siger ministeren.

Se også: Politiet skærper færdselskontrol ved skolestart

Troldspejlet
Jakob Stegelmann er før blevet skudt i skoene, at han har egeninteresser i at få børnene hjem fra skole tidligere.

Men nej. Det er ikke fordi, at Jakob Stegelmann bare vil have børnene hjem foran skærmen, så de kan se Troldspejlet, at han er imod længere skoledage. Programmet sendes først senere og i weekenden.

 

285 kommentarer
Vis kommentarer