Skotland overvejer at give stemmeret til flygtninge og asylansøgere

Udover at have sat stemmeretten ned til 16 år, overvejer den skotske regering nu også at give stemmeret til alle, der har legalt ophold i Skotland

I Skotland vil man nu arbejde på at give stemmeret til flygtninge og asylansøgere. (Foto: All Over)
I Skotland vil man nu arbejde på at give stemmeret til flygtninge og asylansøgere. (Foto: All Over)

Netop nu overvejer den skotske regering at give stemmeret til flygtninge og ikke EU-borgere ved lokale valg samt ved valg til det skotske parlament.

Skotland fik tilført yderlige magt over skatte-politik og lokale valg af Parlamentet i London i 2016, og  det skotske SNP-partis minoritets-regering, der arbejder for et selvstændigt Skotland,  har lige siden arbejdet på at lave ændringer, der vil adskille Skotland fra resten af Storbrittanien.

Det skriver flere aviser heriblandt Indenpendent.

For en måned siden blev der fremlagt forslag om at give stemmeret til alle, der har et legalt ophold i Skotland. Det vil sige alle, der har fået asyl eller visa til at leve i Skotland, vil være i stand til at stemme til landets regionale parlamentsvalg samt ved de lokale kommunevalg. Og det gælder også for flygtninge og og ikke EU-borgere samt for ikke-Commonwealth-borgere.

Udvidelsen af stemmeretten til disse grupper af mennesker vil dog ikke gælde for Parlaments-valget i Westminster, London, da det stadig er styret af regeringen i London.

Den skotske minister Joe Fitzpatrick siger følgende om forslaget:

- Den skotske regering vil arbejde hårdt for at skaffe demokratisk deltagelse for alle borgere i vores land. Skotland har allerede gået i spidsen internationalt ved at sætte valg-alderen helt ned til 16 år.

Tre år i Danmark
I Danmark er reglerne således, at man som flygtning eller indvandrer uden statsborgerskab godt kan stemme til kommunalvalg eller regionsrådsvalg, hvis man har boet i Danmark i mindst tre år. Men det kræver dansk statsborgerskab at stemme til folketingsvalg eller ved folkeafsteminger.

Her bydes flygtninge velkommen til Skotland. (Foto: All Over Press)
Her bydes flygtninge velkommen til Skotland. (Foto: All Over Press)