Skræmmende oplysninger om skole-massemorder: Pralede på Youtube inden skoleskyderi

Den 19-årige Nikolas Cruz  var muligvis medlem af en ekstremistisk højreorienteret gruppe, som han trænede med i Florida, fortæller gruppens leder

Onsdag blev en High School i Florida udsat for et af USA's værste skoleskyderier nogenside.

Her dræbte Nikolas Cruz 17 af sine medstuderende, efter han havde lokket de godt 3000 elever på Marjory Stoneman Douglas High School ud af klasseværelserne ved at tænde for brandalarmen. Nu er der dukket nye og foruroligende oplysninger op om den 19-årige gerningsmand.

Ifølge Jordan Jereb, der er leder af af nationalistgruppen Republic of Florida (ROF red.), skulle netop Nikolas Cruz have trænet med hans gruppe mindst en gang. Politiet har dog ikke bekræftet det link endnu.

OVERBLIK: Nogle af de værste skoleskyderier i USA

USA er blevet ramt af adskillige skoleskyderier gennem de seneste år. Alene i år er der blevet åbnet ild på amerikanske skoler knap 20 gange, og otte gange har det resulteret i dræbte eller sårede.

Her følger et overblik over en række andre voldsomme skoleskyderier i USA:

* 14. december 2012 i Newtown, Connecticut:

20-årige Adam Lanza skyder og dræber først sin mor, inden han dræber 20 børn og seks voksne på skolen Sandy Hook. Herefter begår han selvmord.

* 16. april 2007 i Blacksburg, Virginia:

23-årige Cho Seung-hui skyder og dræber 32 personer på universitetet Virginia Tech. Herefter skyder han sig selv. Skyderiet er det dødeligste skoleskyderi i USA's historie.

* 14. februar 2008 i Dekalb, Illinois:

27-årige Steven Kazmierczak træder ind i et auditorium og skyder og dræber fem personer på universitet Northern Illinois. 16 personer bliver såret. Gerningsmanden skyder efterfølgende sig selv.

* 2. oktober 2006 i Nickel Mines, Pennsylvania:

Den 32-årige lastbilchauffør Charles C. Roberts dræber fem piger på en lille amish skole. Han dræber efterfølgende sig selv.

* 21. marts 2005 ved Red Lake Indian Reservation, Minnesota:

Den 16-årige high school-studerende Jeff Weise skyder og dræber sin bedstefar og en af hans venner. Herefter tager han hen til den lokale high school, hvor han dræber fem studerende, en lærer og en sikkerhedsvagt. Han dræber efterfølgende sig selv.

* 20. april 1999 i Littleton, Colorado:

De to teenagere Eric Harris og Dylan Klebold åbner ild på Columbine High School. De dræber 12 studerende, en lærer og sårer mere end 20 personer. De dræber begge sig selv efterfølgende.

Kilde: Ritzau

Den oplysning har Jordan Jereb videregivet til den jødiske organisation Anti-Defamation League torsdag. Nikolas Cruz skulle efter sigende have deltaget i en træningsøvelse i delstatens hovedstad, Tallahassee, men ROF-lederen afviser samtidig, at man skulle have opfordret Cruz til skyderiet.   

Artikel fortsætter under billedet ...

Her er den mail som youtuberen Ben Bennight sendte til FBI 24. september i 2017. Her kan man læse, at en person med samme brugernavn, som drabsmanden har skrevet, at han ville begå et skoleskyderi. Foto: Screendump BuzzFeed
Her er den mail som youtuberen Ben Bennight sendte til FBI 24. september i 2017. Her kan man læse, at en person med samme brugernavn, som drabsmanden har skrevet, at han ville begå et skoleskyderi. Foto: Screendump BuzzFeed
 

FBI tippet af youtuber
Myndighederne i Florida er lige nu i gang med at kortlægge den 19-årige Cruz' liv. Indtil videre ved man, at han tidligere var blevet bortvist fra skolen, fordi han havde været truende over for andre elever. De lokale myndigheder har derudover også fortalt Miami Harald, at man gennemsøger de hjemmesider, som den unge drabsmand har benyttet.

I den forbindelse viser det sig, at FBI allerede i september 2017 blev advaret om en bruger med navnet Nikolas Cruz af en youtuber. Under en af hans videoer havde den mulige gerningsmand nemlig røbet, hvilke grusomme planer, han gik med:

'Jeg bliver en professionel 'skoleskyder' en dag', har personen skrevet under en video, som den 36-årige Ben Bennight havde lagt på Youtube.

Da han så opslaget skyndte han sig at tippe FBI med det samme, fortæller han til det amerikanske medie BuzzFeed

- Folk kommer ofte med sjove kommentarer på min Youtube-kanal, og det tænker jeg stort set aldrig over, men da denne kommentar blev postet, vidste jeg, at det ikke kunne ignoreres.

På et efterfølgende pressemøde kunne den FBI-agent, der i timerne efter skyderiet havde fundet frem til Ben Bennight, fortælle, at man ikke havde været i stand til at få valide informationer ud af kommentaren:

- Der var ikke andre informationer med, som kunne indikere et tidspunkt, et sted eller et navn på den rigtige identitet af manden, der skrev kommentaren. FBI foretog data-undersøgelser, men vi var ikke i stand til at identificere den pågældende person, siger Robert Lasky.

Artikel fortsætter under billedet ...

Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland ligger omkring 70 kilometer nord for Miami. Foto: AP
Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland ligger omkring 70 kilometer nord for Miami. Foto: AP

Overlevende forlanger handling
Gennem torsdagen er reaktionerne strømmet ind fra hele verden. Politikerne i Washington har igen taget hul på debatten om våbenloven i USA, mens de sammen med præsident Donald Trump har bedt en bøn for de dræbte. Men det er ikke bønner, som USA har brug for, mener en af de overlevende elever fra massakren:

- Som dem, der laver vores love, burde de ikke komme med bønner og ord, for de betyder ingenting. Vi har brug for handlekraft, fordi det er det eneste, som kan ændre på, hvad der er sket, siger 16-årige Lyliah Skinner til CNN.

For hende er er der ingen tvivl om, at våbenlovgivningen skal kigges eftertrykkeligt i sømmene, efter det 18. skoleskyderi i USA i det nye år:

- Jeg vil spørge dem, hvordan det kan være, at vi børn ikke må købe alkohol, men vi må gerne købe våben allerede, når vi er 18 år gamle.

Nikolas Cruz blev torsdag fremstillet for en dommer og sigtet for 17 tilfælde af drab. Han er nu varetægtsfængslet uden mulighed for løsladelse mod kaution.

Læs mere her

CNN's terrorekspert Philip Mudd. Foto: Screenshot 112 Efter skoleskyderi: CNN-ekspert bryder sammen på tv

112 Politiet i Florida: Mindst 17 dræbt i skoleskyderi

152 kommentarer
Vis kommentarer