Skræmmende udvikling: Flere søger hjælp til alkoholmisbrug og ludomani

Hjemmearbejde og isolation under corona har taget hårdt på mange danskere. Flere og flere søger hjælp til alkoholmisbrug og spilafhængighed

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Følg Samfund

Har du haft problemer med alkoholmisbrug eller spilafhængighed under nedlukningen, så hører vi gerne fra dig. Brug formularen herunder:

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Flere danskere søger hjælp til afhængighed under corona-nedlukningen end tidligere. Det viser tal fra et af Danmarks største forsikringsselskaber.

Værst står det til med alkoholen, men mange danskere lider også af spilafhængighed.

Antallet af danskere, der bruger deres sundhedsforsikring til at komme ud af alkohol- og spilafhængighed er steget med henholdsvis 16 og 14 procent siden nedlukningen i marts sidste år, viser en opgørelse fra Forsikringsselskabet If.

– Nedlukningen af Danmark med meget hjemmearbejde til følge har for mange været en hård tid ofte præget af ensomhed. Det har desværre medført en stigende grad af alkohol- og spilafhængighed, formentlig fordi begge dele har været nemt tilgængeligt hjemmefra.

- Et forudeksisterende alkohol- eller spilproblem er samtidig blevet mere synligt for ens nære, når partner eller børn er mere hjemme end vanligt, forklarer Birgitte Ringbæk, kommunikationschef hos If Skadeforsikring.

En opgørelse fra Spillemyndigheden i Danmark viser eksempelvis, at forbruget af onlinekasino i fjerde kvartal 2020 var steget med 16,3 % sammenlignet med samme kvartal i 2019. Ligeledes er andelen af danskere, der spiller poker online, steget markant under nedlukningen.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Alkoholmisbrug steget voldsomt
Et sted, hvor de mærker, at flere danskere er begyndt at drikke mere, er hos Alkolinjen, der hører under Sundhedsstyrelsen.

Her har man siden nedlukningen i marts modtaget 50 procent flere henvendelser, og i januar måned i år fik linjen dobbelt så mange opkald fra pårørende i forhold til samme periode sidste år.

– Folk med alkoholproblemer befinder sig i en form for tabuland, og vi oplever, at mange bruger hjemmearbejdet som en smutvej til at bibeholde eller øge deres alkoholforbrug. Det er langt nemmere at skjule et alkoholproblem alene derhjemme, hvor man ikke står ansigt til ansigt med kolleger, og desuden forsvinder mange af de såkaldte refleksionspunkter som eksempelvis at skulle køre bil hjem efter endt arbejdsdag, siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder hos Alkolinjen.

Flere søger psykisk hjælp
Hos Sundhedsforsikringen If oplever de oftest, at sundhedsforsikringen bliver brugt til fysiske skader i eksempelvis ryg eller skuldre. Men under nedlukningen har man oplevet en stor stigning i antallet af personer, der benytter forsikringen til psykiske problemer.

Sundhedsforsikringen har inden for det seneste år, hvor landet har været mere eller mindre lukket ned, set en stigning på 42 % inden for psykiatriske udredninger.

– Flere kunder har, i større omfang end tidligere, det seneste år haft behov for andre typer ydelser på sundhedsforsikringen, som afvænning-, psykolog- og psykiaterhjælp. På det område har vi blandt andet oplevet en stigning på 42 procent inden for psykiatrisk udredning. Kunderne opsøger os, fordi de har brug for hjælp, og ikke nødvendigvis fordi, de er klar over mulighederne i deres sundhedsforsikring.

- Vi skal hjælpe vores kunder med alle former for skader, og sideløbende med et fysisk velbefindende er den mentale trivsel et meget vigtigt fokus. Formentlig endnu vigtigere i denne tid, siger Birgitte Ringbæk.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind