Skriger efter chauffører: Har ikke fået svar siden november

Manglen på chauffører er alarmerende. Friske kræfter står parat til at komme ud på landevejene, men lange svartider på ansøgninger til stort kørekort spænder ben for, at det kan lade sig gøre

Dansk Erhverv melder om massive problemer med chauffør-mangel. Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
Dansk Erhverv melder om massive problemer med chauffør-mangel. Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Ventetiden på at få godkendt en ansøgning til kørekort er eksploderet.

Efter Ekstra Bladet søndag kunne berette om Mikkel, der måtte vente fire måneder på at få lov til at gå til køreprøve, er det væltet ind med historier fra frustrerede danskere.

Især på et hold hos Dekra, hvor man blandt andet har kurser for bus- og lastbilchauffører, er utilfredsheden med de lange ventetider udbredt. 

Ingen har hørt noget
Blandt andet hos Lars Mogensen, der sammen med sine medkursister på en hold fremtidige buschauffører ikke har hørt fra Færdelsstyrelsen i månedsvis.

- Vi afleverede vores papirer til Færdselsstyrelsen midt november, men ikke én er blevet godkendt, på trods af at der er stor mangel på chauffører. Det gælder både til bus og lastbil, at der er vildt lang ventetid, siger han til Ekstra Bladet.

Hos Dekra bekræfter administrerende direktør, Anja Brauner, at det specifikke hold endnu ikke har fået svar på deres ansøgninger, men hun understreger, at samarbejdet med Færdselsstyrelsen fungerer upåklageligt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Nye buschauffører står klar til at sætte sig bag rattet, men de mangler fortsat svar på deres ansøgning til stort kørekort. Foto: Per Rasmussen
Nye buschauffører står klar til at sætte sig bag rattet, men de mangler fortsat svar på deres ansøgning til stort kørekort. Foto: Per Rasmussen

Slår alarm
Ifølge Dansk Erhverv er mangel på chauffører i landtransport-sektoren enorm. Tal fra Danmarks Statistik viste i september 2021, at hele 40 procent af danske virksomheder i netop denne branche må sige nej til ordrer på grund af mangel på arbejdskraft. 

Billedet har ikke ændret sig siden efteråret, siger branchedirektør for Dansk Erhverv Transport Jesper Kronborg. Nærmere tværtimod:

- Der er virkelig tryk på aktiviteten i transportbranchen, og manglen på chauffører er meget høj. Der er brug for, at der sker noget, og at der kommer noget politisk handling.

Han mener derfor, at der blandt andet skal kigges på udfordringerne hos Færdselsstyrelsen, der over for Ekstra Bladet har erkendt, at der er 'længere sagsbehandlingstid'.

- Det er klart, at der skal skrues på alle knapper nu og her på den korte bane. Og så er der også et strukturelt problem i, at der er en aldrende arbejdsstyrke, mens der ikke er den samme tilgang af unge, som der forsvinder fra arbejdsmarkedet, siger Jesper Kronborg.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med direktør i Færdselsstyrelsen, Stefan Søsted.

Færdselsstyrelsen: Udfordret på sagsbehandlingstiden

Det har ikke været muligt. I stedet lyder det helt overordnet om problemer med de lange svartider fra Færdselsstyrelsen i et mailsvar til Ekstra Bladet:

'Vi forsøger at behandle alle sager hurtigst muligt, men som vi skrev i det tidligere svar, har overdragelsen af området, som forventet, givet nogle driftsforstyrrelser. Færdselsstyrelsen har haft området i snart fire måneder, og vi er derfor stadigvæk i en overgangsperiode, der har medført ekstra ventetid på sagsbehandlingen'.

'Særligt overgangen fra en myndighed til en anden myndighed, har betydet ændrede systemer og sags- og arbejdsgange for vores medarbejdere. Vi har fokus på, at sagsbehandlingstiderne på alle styrelsens fagområder skal være så kort som mulig, så borgerne ikke skal opleve unødige gener'.

'Da Færdselsstyrelsen overtog opgaven den 1. oktober 2021, overtog styrelsen samtidig sagsbehandlingen af alle igangværende sager fra politiet. Kombinationen af en sagsbunke, samt nye arbejdsgange og systemer, og at sagsbehandlingstiden på den enkelte borgers sag kan variere alt efter, hvor kompleks sagen er, og om der skal indhentes yderligere oplysninger i sagen, har desværre medført, at nogle borgere må opleve en længere sagsbehandlingstid, hvilket er beklageligt, da det er dyrt for borgerne og for samfundet'.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+