Skuespiller fyret efter coronakonkurs: Kan ramme mig hårdt

Max-Emil Nissen er en af de mange tusinde danskere, der mærker de økonomiske konsekvenser af coronakrisen

Privatfoto
Privatfoto

Skuespiller Max-Emil Nissen måtte fra den ene dag til den anden se sin indtægtskilde de kommende måneder forsvinde, da Fredericia Teater gik konkurs få dage før premieren på musicalen Shu-bi-dua 2.0.

Ifølge teatret skete konkursen som følge af en række aflysninger af planlagte forestillinger.

Som tusindvis af andre danskere blev tæppet revet væk under den rutinerede revy- og musicalskuespiller, der nu går en usikker fremtid i møde.

- Fordi teatret er gået konkurs, skal vi nu se om vi kan få vores løn gennem lønmodtagernes garantifond. Det kan tage måneder, siger Max-Emil Nissen.

Han understreger, at der er andre der formentlig er hårdere ramt end han er, men at det er vigtigt at få nuancerne med.

Alle høj som lav, kan blive ramt af coronakrisens konsekvenser.

- Sammen med mange af mine kollegaer er jeg freelance ansat. Til sommer er jeg ansat på en revy. Men det er langt fra sikkert, at den bliver til noget. Ryger den i vasken, bliver jeg ramt meget hårdt økonomisk.

Fyret og sendt hjem i hobetal

14.812 danskere ifølge Beskæftigelsesministeriet har meldt sig ledige mandag, tirsdag og onsdag i denne uge, efter de har mistet deres job.

Under normale omstændigheder ville omkring 4000 melde sig ledige i løbet af disse dage.‬

Ligeledes er tusindvis af danskere bliver sendt hjem fra deres arbejdspladser.

Det står klart efter Dansk Industri og Centralorganisationen af industriansatte torsdag blev enige om en aftale, der betyder at op til 230.000 ansatte i produktionsvirksomheder kan sendes hjem med 90% lønkompensation fra staten.

På forhånd har en række andre virksomheder allerede meldt ud, at de sender store dele af arbejdsstyrken hjem som følge af coronaepidemien.

Københavns Lufthavn vil i løbet af de kommende uger sende 1500 ud af lufthavnens 2600 ansatte hjem.

SAS oplyste 16. marts, at flyselskabet vil sende 4000 af sine i alt 4200 danske ansatte hjem i samme kor har hotelgiganten Scandic Hotels og Aalborg Lufthavn meldt sig.

Scandic Hotels har endnu ikke sat præcis tal på antallet af hjemsendelser men meddeler, at der er tale om flere hundrede.

Det samme et tilfældet i Aalborg Lufthavn, der vil sende 250 ud af lufthavnens godt 300 medarbejdere hjem.

Foruden problemet med aflyste forestillinger, opstår der en flaskehals for skuespillerne, da jobbene ikke hænger på træerne og forestillinger castes år i forvejen.

Derfor kan de nu fyrede skuespillere se langt efter, at lande nye job.

- Så må jeg på dagpenge og se om jeg kan finde et andet job i en periode. Men som mange andre med huslån og børnefamilie, vil det påvirke os hårdt, siger Max-Emil Nissen.

Han har endnu ikke overblik over, om han er blandt de danskere, der kan søge om hjælp via statens krisepakker.

Wammen: Vi lytter til råd

Finansminister Nicolai Wammen sagde onsdag som et svar på Ekstra Bladets spørgsmål på et pressemøde, at der kommer flere initiativer, der skal sikre økonomien for fyrede danskere.

- I siger selv, at der vil ske fyringer, selvom I nu kommer med en række tiltag. Har regeringen noget på vej i forhold til familier, som ikke kan få det til at hænge sammen på dagpenge eller kontanthjælp? Hvad skal hjælpe familiernes økonomi?

- Vi er dybt optaget af at holde hånden under familiernes økonomi, og der er heldigvis den danske model med dagpengesystemet og andet, som kan træde i kraft, hvis nu folk mister deres arbejde. Det vi bruger rigtig mange kræfter på lige nu, det er at undgå, at rigtig mange bliver sendt ud i arbejdsløshed.

- I har ikke nogen umiddelbar vurdering af, hvor mange der mister jobbet i den kommende tid. Men I siger selv, at det er en helt ekstraordinær situation, som vi står i, og du henviser til noget, dagpengesystemet, som ikke er ekstraordinært. Har I tænkt jer at gøre noget ekstraordinært for dem, som mister deres job?

- Det er ikke for nuværende muligt at sige, hvor mange virksomheder, der ikke klarer sig igennem, eller hvor mange der desværre kommer til at få en fyreseddel. Men det jeg med sikkerhed kan sige, det er, at hvis vi ikke tog alle de skridt, som vi gør med hjælpepakken, så vil risikoen være, at det tal blev meget højt.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at holde det nede, og vi lytter også til råd i forhold til andre ting, som vi kan gøre. Det her bliver ikke det sidste initiativ, som regeringen kommer til at tag i forhold til at holde hånden under lønmodtagere og vores virksomheder. Vi følger det meget tæt, og vi kommer også i de kommende dage og uger til at se nye initiativer, siger Nicolai Wammen.

Læs flere andre historier om danskere, som har mistet deres job grundet coronavirussen herunder: