Skuffet Bondo indrømmer: Det er en nødplan

Lærernes formand indrømme nu, at han er endt med en nødplan

Anders Bondo Christensen, formand, Danmarks Lærerforening. Video: Henning Hjorth.

Dagen efter, at lærer-formand Anders Bondo Christensen har indgået overenskomst for kommunerne og lærerne, indrømmer han nu, at det er en plan b, som han skal ud at sælge til sine medlemmer.

Samtidig lyder det opsigtsvækkende fra ham, at der været kræfter, som med vilje har arbejdet imod, at han kunne få en aftale om lærernes arbejdstid hjem.

Artiklen fortsætter under billedet

Foran Forligsinstitutionen. Foto: Henning Hjorth
Foran Forligsinstitutionen. Foto: Henning Hjorth
 

Missionen var ellers klar, da han i december startede overenskomstforhandlingerne op: Lærernes arbejdstidsregler skulle over i en overenskomst, og den lovbestemte årsnorm skulle ændres.

Foto: Jan Sommer Dansk politik - 27. apr. 2018 - kl. 14:55 Det ved vi om aftalen for kommunalt ansatte lige nu

Men det lykkedes ikke formanden at få ændret et komma i lovteksten. I stedet er han endt med en aftale, hvor der skal nedsættes en kommission, som skal undersøge lærernes arbejdstid frem mod næste overenskomstforhandling i 2021.

- Ja, det er en nødplan. I forhold til det. Men det er ikke en nødplan i forhold til en konflikt eller et lovindgreb. Vi gør ikke kun det her for at undgå en konflikt. Vi gør det også, fordi vi tror på, at vi kommer til at stå med et bedre afsæt, som skal påbegyndes så snart kommissionen kommer i gang. Hvis vi kommer i konflikt – som sker, hvis medlemmerne stemmer nej – så er det sandsynlige udfald, at der kommer et lovindgreb, siger han.

Foto: Ritzau Scanpix Dansk politik - 27. apr. 2018 - kl. 13:33 Efter stort forlig: Så meget mere kan du tjene

Artiklen fortsætter under billedet

Anders Bondo Christensen, formand, Danmarks Lærerformand, foran Forligsinstitutionen. Foto: Henning Hjorth
Anders Bondo Christensen, formand, Danmarks Lærerformand, foran Forligsinstitutionen. Foto: Henning Hjorth
 

Samtidig åbner han op for, at der har været skjulte kræfter, som sørgede for, at han aldrig skulle komme i mål:

- Lærernes arbejdstid er storpolitik. Det er aldrig blevet parternes overenskomst. Der sidder mange som har stor prestige forbundet med det, og derfor har det været nogle meget svære forhandlinger. Nu skal jeg passe på, hvad jeg siger. Men der har været interesser, som ligger uden for forhandlingsrummet, som også har været afgørende for, at vi ikke er nået i mål.

- Hvad er det for interesser?

- Det vil jeg ikke komme nærmere ind på.

- Snakker du om modparten – at der har været nogen, som har haft interesser?

- Prøv at huske på, at lov 409 (bestemmelsen om lærernes arbejdstid red.) blev etableret efter, at man havde lockoutet lærernes i fire uger. Det var helt vildt. Så laver man et lovindgreb i 2013, som alle bagefter kunne se var fuldstændig ensidig til arbejdsgiverne fordel. Det er klart, at lov 409 har en særlig status. Det er den helt særlige status, som har været med til at gøre disse forhandlinger uendelig vanskelige. Det er derfor, at vi gerne vil finde et andet grundlag at forhandle ud fra. Og det er vi nu enige om. Og det tror jeg, at begge parter ser som en mulighed for at komme videre.

515 kommentarer
Vis kommentarer