Skydevåben bruges sjældent som selvforsvar i USA

Det er bemærkelsesværdigt få gange, at brugen af våben i USA sker i selvforsvar, mener organisation

Den amerikanske våbenlobby hævder, at alle skal have ret til at eje og bære våben for at kunne forsvare sig selv mod kriminelle.

Men nye tal viser, at brugen af skydevåben kun sjældent sker i selvforsvar.

I en analyse af tal fra FBI og andre dataindsamlinger fra føderale myndigheder skriver non-profit-organisationen Violence Policy Center (VPC), at det er langt mere sandsynligt, at amerikanere gør skade på sig selv eller andre, når de er i besiddelse af våbnene.

Dermed falder våbenlobbyens argument tilsyneladende til jorden.

I 2012 var der ifølge VPC's beregninger kun 259 "forsvarlige drab", hvor en privat borger var involveret sammenlignet med 8342 "ulovlige drab" begået med skydevåben.

Sagt på en anden måde - for hvert såkaldt forsvarlige drab, hvor en pistol eller et gevær var involveret, var der 32 drab i straffelovens forstand.

Og tallene ser bort fra de "titusindvis" af selvmord og utilsigtede skyderier, der bliver begået med skydevåben, skriver VPC, der arbejder for en strammere våbenlov i USA.

Våbenlobbyen med National Rifle Association (NRA) i spidsen hævder, at "våben er nødvendige for at kunne forsvare sig selv", siger Josh Sugarmann, der er topchef for VPC.

- Men denne propaganda for våbenindustrien har ikke hold i virkeligheden, siger han i en skriftlig udtalelse og fortsætter:

- Faktisk er det i et land med mere end 300 millioner skydevåben slående, hvor få af våbnene der bliver brugt i selvforsvar.

På sin hjemmeside har NRA en liste over tilfælde, hvor organisationen mener, at skydevåben er blevet brugt som effektivt selvforsvar.

5 kommentarer
Vis kommentarer