Annonce:
Annonce:

Slår alarm i Europa: Værste tørke i 200 år

EU-Kommissionen advarer om en reduceret høst i år på grund af den ekstreme tørke, der har ramt Europa

Europa er ramt af voldsom tørke denne sommer. Foto: European Drought Observatory
Europa er ramt af voldsom tørke denne sommer. Foto: European Drought Observatory
Annonce:
Følg Samfund

Hedebølgen har kurs mod Danmark disse dage.

Men i måneder har den hærget syd for grænsen på det europæiske kontinent, hvilket har efterladt store floder med kritisk lav vandstand.

De høje temperaturer har også medført voldsomme skovbrande denne sommer, hvor nogle lande ifølge britiske The Guardian oplever den værste tørke i århundreder.

Kritisk situation
I det sydlige Europa er manglen på nedbør så kritisk, at landmænd i Italien og Frankrig frygter for årets høst. Ifølge Det Europæiske Tørkeobservatorium er hele 45 procent af kontinentet ramt af tørke, hvoraf 15 procent er kategoriseret som alvorligt, skriver Dagbladet.

- Situationen er kritisk i flere regioner, lyder det på den baggrund alarmerende fra EU-Kommissionen i en meddelelse tirsdag.

Annonce:

I Frankrig faldt der eksempelvis kun 9,7 millimeter nedbør i juli, hvilket er 84 procent mindre en gennemsnittet for måneden i perioden mellem 1991 og 2022.

Det har medført akut vandmangel i 62 regioner, og over 100 franske kommuner har ikke længere rindende drikkevand.

Læs også: Katastrofe ændrede alt: Naturen opsluger stadion

Hårdt ramt
I Italien har man været ramt af én lang hedebølge siden maj.

Det har blandt andet betydet, at borgmesteren i landets rigeste by, Milano, har beordret alle offentlige springvand slukket, mens man har forbudt vask af private køretøjer og vanding af haver og græsplæner.

- Ingen data fra de sidste 230 år kan sammenlignes med den tørke og varme, vi oplever i år, lød det i juli fra præsidenten for landets meteorologiske forening, Luca Mercalli.

Annonce:

Vandstanden i Rhinen, der snor sig op gennem Europa i lande som Schweiz, Tyskland, Frankrig og Holland, er faldet så drastisk, at den delvist har lukket for al skibstrafik af større både som fragtskibe i vigtige industriområder på ruten.

Den lave vandstand i floden betyder, at forsendelser af korn, benzin, fyringsolie og andre råvarer allerede er forsinket, fordi fragtskibe skal reducere deres last.

I Storbritannien er den kendte flod Themsen tørret så meget ud hen over sommeren, at den nu først udspringer otte kilometer fra sit naturlige ophavssted.

Den igangværende tørkekrise har fået EU-Kommissionen til at advare om, at en række medlemslande vil få reduceret afgrøder i år.

Læs også: Atomkatastrofe skjult af Sovjet

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: