Slagteriansatte belønnes med kage: 'Vi har lige slagtet gris nummer 55.555.555'

1600 ansatte hos Danish Crown i Egebjerg ved Horsens belønnes med kaffe og kage efter at have nået opsigtsvækkende milepæl

Der slagtes flere end 15.000 svin om dagen hos Danish Crown i Horsens. Foto: Claus Bonnerup
Der slagtes flere end 15.000 svin om dagen hos Danish Crown i Horsens. Foto: Claus Bonnerup

De 1600 ansatte hos Danish Crown i Egebjerg ved Horsens nåede i fredags en milepæl, som kan få de fleste slagteriarbejdere og formentlig også veganere til at spærre øjnene ekstra op.

Da dagens slagtesvin nummer 15.277 kom fra stalden og ind på produktionslinjen var der nemlig tale om gris nummer 55.555.555, som har fået kniven på slagteriet, siden det åbnede i september 2004.

Slagtermester Allan Klem Pryds fortæller til Ekstra Bladet, at det magiske øjeblik blev nået klokken 21.10.

- Vi havde tidligere på ugen snakket om, at hvis alt gik, som det skulle, så ville den komme fredag aften. Det viste sig at holde stik, siger Allan Klem Pryds til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Her er den så. En ordentlig kleppert. Gris nummer 55.555.555. Foto: Danish Crown
Her er den så. En ordentlig kleppert. Gris nummer 55.555.555. Foto: Danish Crown

Danish Crowns slagteri i Horsens er et af de største svineslagterier i Danmark.

Der opstod en særlig følelse
Slagteriet går meget minutiøst til værks med registrering af hver enkelt slagtegris. Derfor - fortæller Allan Klem Pryds - var der heller ikke nogen som helst tvivl om, at det præcis var gris nummer 55.555.555, som kom gennem slagteriet på det tidspunkt.

Fredag morgen var der lidt mailkorrespondance mellem cheferne om, at det nu var helt sikkert, at tallet ville blive nået fredag aften. Og da tidspunktet nærmede sig, besluttede Allan Klem Pryds at lukke ned for den ene produktionslinje, så man kunne være helt sikker på, at det var den rigtige gris, som blev udråbt til at være den specielle.

Fredagens slagtegris nummer 15.277 var ikke en helt tilfældig gris. Det var gris nummer 55.555.555, siden slagteriet åbnede 27. september 2004. Foto: Claus Bonnerup
Fredagens slagtegris nummer 15.277 var ikke en helt tilfældig gris. Det var gris nummer 55.555.555, siden slagteriet åbnede 27. september 2004. Foto: Claus Bonnerup

Allan Klem Pryds fortæller, at grisen var som alle andre grise. Der var ikke noget specielt ved den. Men da den først kom på produktionslinjen var der alligevel en særlig følelse, som opstod, da de ansatte kiggede hinanden i øjnene.

100.000 svin slagtes hver uge
De ansatte har endnu ikke fået markeret milepælen, men slagtermesteren fortæller, at der kommer både kage og kaffe på bordet, når der i denne uge holdes afdelingsmøde for produktionsholdene.

Der er cirka 1600 ansatte hos Danish Crown i Egebjerg ved Horsens. Foto: Gregers Tycho
Der er cirka 1600 ansatte hos Danish Crown i Egebjerg ved Horsens. Foto: Gregers Tycho

I runde tal slagtes der 100.000 svin om ugen på Horsens-slagteriet. Tallet er steget på de 13,5 år. I begyndelsen blev der slagtet omkring 77.000 grise om ugen.

Langt det meste eksporteres. Ifølge Allan Klem Pryds er det mest sandsynligt, at også gris nummer 55.555.555 havner på middagsbordet et sted i udlandet.

Veganere ærgrer sig
Ikke alle deler imidlertid Danish Crown og slagtermester Allan Klem Pryds begejstring.

Hos Danmarks Veganske Forening hævder næstformand Thomas Erex, at det er en ganske trist følelse, der ramte ham, da han fik nyheden om, at så mange svin har måttet lade livet på Horsens-slagteriet.

- Det er svært at forholde sig til så astronomisk et tal. Hvis jeg skulle finde noget positivt, er det, at det er blevet så stort og fabriksagtigt, at det gør det lidt lettere for folk at se, hvor forkert det er, siger Thomas Erex til Ekstra Bladet.

- Det er trist, at vi dræber så mange dyr uden en god grund. For der er virkelig ikke en god grund. Vi dræber grise og eksporterer dem for vores fornøjelses skyld. Vi kunne spise så meget andet, siger Thomas Erex videre.

Thomas Erex glæder sig til gengæld over en melding fra Coop, som fortæller, at de oplever vækst på veganske produkter på mellem 25 og 30 procent om året.

Helt samme vækstrate kan Allan Klem Pryds ikke nå. Men mindre kan også gøre slagtermesteren tilfreds.

- Vi er klar til gris nummer 66.666.666, siger han.

Hvis alt går, som Danish Crown håber, vil man nå næste milepæl med de mange seks-taller om godt to år.

101 kommentarer
Vis kommentarer