Slamsuger-chauffør gjorde vildt rav-fund: Så meget får han i dusør

Torben Toft Heidelbach fra Korsør kan nu glæde sig over en flot og skattefri dusør fra Nationalmuseet

Slamsuger-chauffør Torben Toft Heidelbach fra Korsør blev vildt glad, da han kort før jul sidste år gjorde et sensationelt fund ved Næsby Strand.

I en klump tang fandt Torben Toft Heidelbach et 13.000-14.000 år gammelt rav-smykke, der forestiller enten en hest eller en elg.

Foto: Per Rasmussen Samfund Danmarkshistorisk: Slamsuger-chauffør gør utroligt fund

Ravstykket er muligvis det ældste kunstværk i hele Skandinavien. Det opsigtsvækkende fund blev derfor også omtalt i mange medier.

Nu har Torben Toft Heidelbach fået noget ekstra at glæde sig over.

Nationalmuseet har nemlig udbetalt 100.000 skattefrie kroner i dusør som tak for, at slamsuger-chaufføren gjorde, som han skulle: Indleverede det vigtige danefæ.

'Jeg er tilfreds'
Torben Toft Heidelbach er alt for beskeden til selv at ville sige noget om beløbets størrelse.

- Nej, det vil jeg ikke udtale mig om. Jeg vil kun sige, at jeg er meget tilfreds. Men jeg vil ikke tale om beløbets størrelse. For mig har det aldrig handlet om pengene. Jeg er bare utrolig glad for, at jeg fandt rav-smykket, siger Torben Toft Heidelbach til Ekstra Bladet.

Ravhesten - eller elgen - måler 7 x 4,7 cm. er er muligvis det første kunstværk i Skandinavien.
Ravhesten - eller elgen - måler 7 x 4,7 cm. er er muligvis det første kunstværk i Skandinavien.
 

Ekstra Bladet har søgt aktindsigt hos Nationalmuseet og det er her, at dusørens størrelse dukker op sammen med museets begrundelse.

- Der er tale om et sjældent fint og betydningsfuldt fund af oldtidsrav. Muligvis er figuren Nordens ældste kunstværk. Selv om vi ikke er helt afklaret på, om det er en elg eller en hest, så slår denne usikkerhed på ingen måde skår i glæden.

- Med dyret fra Næsby Strand har fået et herligt nyt ravfund, som vil puste nyt liv i spekulationerne omkring kunstens alder og udvikling gennem jægerstenalderen, lyder begrundelsen fra museumsinspektør Peter Vang Petersen.

Ikke fundet noget spændende siden
Peter Vang Petersen oplyser også, at rav-hesten - eller elgen - først vil blive udstillet på Museum Vestsjælland og derefter på Nationalmuseet.

Hovedpersonen selv - Torben Toft Heidelbach - fortæller, at han stadig leder efter rav på stranden.

- Men jeg har ikke fundet noget spændende siden. Jeg regner bestemt heller ikke med at finde noget af den kaliber igen, lyder det fra den glade finder.

Troede det var en bideskinne
Den 46-årige mand fandt den lille ravhest med sin ravlygte den 18. december sidste år.

I første omgang troede han, at der var tale om en bideskinne, som man bruger til børn, der er ved at få tænder.

Først da Torben Toft Heidelbach kom hjem og skyllede 'bideskinnen' sammen med nogle andre og mindre stykker rav, blev han klar over, at han stod med noget interessant.

1 af 2 Foto: Per Rasmussen
2 af 2 
137 kommentarer
Vis kommentarer