Annonce:
Annonce:

Sløj økonomi øger Grønlands afhængighed af Danmark

Kampen for selvstændighed er sat på pause af tunge økonomiske udsigter. I dag vælger Grønland ny regering.

Annonce:
Følg Samfund

Mens frigørelsen fra Danmark ved landstingsvalget sidste år var et brandvarmt valgtema, så har emnet op til dagens valg i Grønland været omtrent lige så iskoldt som en novembermorgen i Ilulissat.

Årsagen er ifølge samfundsforsker og grønlandskender Klaus Georg Hansen den stagnerede økonomi, hvor grønlænderne ifølge en ny budgetopgørelse står til et underskud på omkring 275 millioner kroner for 2014.

- For bare halvandet år siden oplevede man en olie- og råstofseufori. Alle havde en forventning om, at der lige rundt om hjørnet ville være høje indtægter på vej, og man kunne begynde at snakke selvstændighed, siger Klaus Georg Hansen.

Annonce:

I lyset af det ventende råstofseventyr luftede vinderen af sidste års valg, Siumuts Aleqa Hammond, idéen om, at Grønland kunne blive så økonomisk stærkt, at landet kunne stå på egne ben og undvære det danske bloktilskud på cirka 3,6 milliarder kroner om året.

Det var den store drøm, og hun kaldte det realistisk, at det ville ske i hendes levetid.

Siden er der sket meget. Det grønlandske mineeventyr er sat på pause, der bliver ikke boret efter olie, og Aleqa Hammond er blevet strittet ud, fordi hun havde lånt penge i statskassen til private luksusgoder.

Og i dag er der ingen, der taler om et selvkørende Grønland i nær fremtid.

Tværtimod, siger formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen.

- Status for Grønlands økonomi er meget dyster, og fremadrettet er der ikke nogen tegn på, at det bliver bedre. Derfor er det danske bloktilskud jo heller ikke blevet mindre vigtigt, siger han.

Annonce:

Den seneste rapport fra Grønlands Økonomiske Råd viser tilbagegang i 2012 og 2013, og det ser ud til at fortsætte med "stor styrke" ind i 2014. Der er enkelte områder med potentiale for vækst, men ingen guldæg ligger og venter lige om hjørnet, understreger Torben M. Andersen.

- Der er nogle muligheder inden for fiskeriet, men i forhold til den samlede økonomi er det ikke noget, der batter, siger han.

- Det samme inden for turismen, men her er det segment, man kan ramme, heller ikke enormt, og der er ingen grund til at tro, at Grønland kan blive en decideret turismeøkonomi.

Det danske bloktilskud udgør sammen med en række mindre refusioner og tilskud fra EU godt 35 procent af landets bruttonationalprodukt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: