Slut med at tage flere uddannelser på statens regning

Partier er enige om, hvordan man skal finde 300 millioner kroner, der mangler fra dagpengeaftale

Fremover vil man ikke længere kunne tage to videregående uddannelser på samme eller lavere niveau på statens regning. (Polfoto)
Fremover vil man ikke længere kunne tage to videregående uddannelser på samme eller lavere niveau på statens regning. (Polfoto)

Fremover vil man ikke længere kunne tage to videregående uddannelser på samme eller lavere niveau på statens regning. Det har regeringen, S og DF aftalt for at finansiere dagpengeændringer.

- Partierne vil stemme for lovgivning, der indebærer, at det som udgangspunkt ikke længere er muligt for personer at modtage mere end en fuldt statsfinansieret videregående uddannelse på samme niveau eller lavere, oplyser Finansministeriet.

De nærmere detaljer er ikke på plads, men i grove træk vil det sige, at en sygeplejerske for eksempel ikke længere vil kunne tage en gratis uddannelse til pædagog. En historiker vil heller ikke kunne uddanne sig til sygeplejerske på statens regning.

Det skal dog fortsat være muligt at tage en ekstra uddannelse med deltagerbetaling og delvis taxameterbetaling, står der.

Og det vil også fortsat være muligt at læse videre på et højere niveau. En sygeplejerske vil for eksempel godt kunne uddanne sig til læge.

Formålet er at finde 300 millioner kroner årligt, som mangler fra en tidligere indgået aftale om justeringer af den meget omdiskuterede dagpengereform.

Ændringerne, der blev aftalt i oktober sidste år, gjorde det blandt andet lettere at genoptjene retten til dagpenge. Men aftalen kostede 300 millioner kroner i offentlige merudgifter.

Spørgsmålet om, hvordan de penge skulle findes, blev udskudt.

De nærmere regler skal nu forhandles på plads, men hovedorganisationen FTF, der blandt andet organiserer sygeplejersker og lærere, er allerede kritisk.

- Stramningen rammer mange mennesker, der ønsker at efteruddanne sig eller skifte spor undervejs i arbejdslivet, og det er en forringelse af voksne menneskers mulighed for at dygtiggøre sig, siger formand Bente Sorgenfrey i en skriftlig kommentar.

- Samtidig rammer det virksomheder og samfund, fordi vi får et minde fleksibelt og mere rigidt uddannelsessystem, mener hun.

I 2014 optog de videregående uddannelser 2500 personer, der allerede havde en uddannelse på samme eller højere niveau. Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

34 kommentarer
Vis kommentarer