Annonce:
Annonce:

Slut med frosne danske ærter

Danmarks eneste producent af frostærter drejer nøglen om efter 17 år på markedet

Det er snart slut med de danske ærter på frost. Foto: Lars Just/Polfoto
Det er snart slut med de danske ærter på frost. Foto: Lars Just/Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Når det nuværende lager er tømt, er det slut.

Det er virkeligheden for den danske ærteproducent, Ardo A/S, der kort inden jul måtte trække stikket fra det danske ærtemarked.

Selskabet, der har base i Orehoved på Falster, har siden 2006 enerådigt stået for leveringen af danske ærter på frost, men det er snart fortid.

Årsagen til nedlukningen skal blandt andet findes i den nu efterhånden aldrende og nedslidte fabrik, der længe har skreget på fornyelse. Administrerende direktør i Ardo, vurderer nemlig, at selskabet ser ind i en trecifret millioninvestering, hvis man vil fortsætte med at levere ærter til danskerne.

- Anlægsinvesteringen ville være på mere end 100 millioner kroner for alt produktionsudstyr, hvilket er en væsentlig investering for en kort ærtesæson, har Gabrielle Kalkwijk, der er administrerende direktør for Ardo, tidligere sagt til TV2 ØST.

Den sidste af sin slags
Og netop den relativt korte sæson på mellem seks til otte uger gør, at investeringen synes forgæves for ærteproducenten, der de seneste år har beplantet mere end 20 kvadratkilometer af det danske landskab med ærter til de danske supermarkeder.

Nedfrysningen af grøntsager kom til landet i starten 1920'erne i forbindelse med fryserens opståen. I dag godt 100 år senere er alle fabrikker i Danmark lukket. Fremover vil alle ærter fra frost blive produceret i udlandet.

Producenten har nu i stedet solgt ærteplukningsmaskinerne, og dermed er den sidste danske ært i Ardos levetid blevet høstet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: