Smæk til gebyrgribbene

Et enigt Folketing stækker realkreditinstitutternes mulighed for at flå boligejerne med ublu gebyrer

Realkreditinstiutterne må fremover kun opkræve halvt gebyr, hvis kunder vil flygte fra bidragsforhøjelser. Foto: Colourbox
Realkreditinstiutterne må fremover kun opkræve halvt gebyr, hvis kunder vil flygte fra bidragsforhøjelser. Foto: Colourbox
Følg Samfund

- Det er en rigtig god dag for de danske boligejere, skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) på sin Facebook-profil.

Den gode dag skyldes, at et enigt Folketing i dag har udmøntet en politiske aftale fra januar om øget gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet.

Hovedpunkterne i lovændringen er, at realkreditinstitutterne fremover skal varsle prisstigninger minimum seks måneder inden de træder i kraft, og prisstigningen vil ikke kunne gennemføres, hvis ikke varslingsreglerne er overholdt.

Samtidig gør loven det billigere for boligejerne at flytte fra de realkreditinstitutter, der hæver bisdragssatserne.

Fremover må institutterne således ikke opkræve indfrielsesgebyr, og de må kun opkræve halv kurtage og kursskæring, når en kunde vil indfri sit lån i varslingsperioden.

- Grundlæggende handler det om, at vi stiller forbrugerne bedre. Vi reducerer omkostningerne ved at skifte lån, øger krav til forklaring af evt. bidragssatsstigninger og indfører længere varslingsperiode.

- Det giver forbrugerne mere tid til at træffe et valg på et bedre oplyst grundlag om at blive eller skifte, hvis eksempelvis realkreditinstituttet vælger at hæve bidragssatserne, siger Brian Mikkelsen.

Ændringerne, der træder i kraft om blot en måned, udspringer af det ramaskrig, der lød, da Totalkredit sidste år endnu en gang hævede bidragssatserne. Forhøjelserne startede et voldsomt kundeoprør, der bl.a. førte til oprettelsen af foreningen Fair Bidragssats, der kæmper mod stigende bidragssatser.

Siden har også Nordea Kredit og Realkredit Danmark hævet bidragssatserne. Kun BRFkredit har holdt deres satser i ro, hvilket gør selskabet til det absolut billigste i dag.

 

 

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.