En bizar ostestrid, hvor firmaet Levola beskylder sin konkurrent for at have stjålet smagen af en ostedip, er brudt ud i lys lue og har har fundet vej til EU-domstolen.
Her er det netop blevet afgjort, at smagen på en madvare ikke er beskyttet af ophavsret.
Det skriver det norske madmedie Godt.no.
I striden bliver den hollanske producent Smilde beskyldt for at have brudt ophavsretten ved at lancere ostedippen Witte Wievenkaas, der til forveksling smager som Levolas produkt Heksenkaas.
Derfor har Levola indbragt sagen for en hollandsk domstol, der nu har bedt EU-domstolen om at vurdere, om en smag - ud fra EU's direktiver på området - kan betragtes som et 'værk' og derfor er omfattet af ophavsret.
Kunde nægtet erstatning efter agurke-styrt
Smag er objektivt
Af domsbogen fra sagen fremgår det, at EU-domstolen ikke har fundet belæg for, at Smilde har brudt ophavsretten, da 'smagen af et levnedsmiddel ikke kan betegnes som et 'værk''.
Da dommen blev afsagt, understregede domstolen, at smag er subjektiv og afhænger af følelser og forventninger.
Den afsagte dom er et præjudicielt spørgsmål, hvor EU-domstolen skal tolke gældende EU-ret for den nationale domstol, der har indbragt sagen.
I dette tilfælde betyder det, at ostestriden nu kan genoptages i Holland, og at EU-domstolens afgørelse skal lægges til grund, når den hollandske domstol kommer med sin afgørelse.