Smart opfindelse får flaskesamlere til at forsvinde fra lufthavn

Københavns Lufthavn har indført en anordning, der holder romaer og andre ubudne gæster væk

TV: Mogens Flindt
Følg Samfund

Københavns Lufthavn har en periode været meget velbesøgt af romaer og andre, som samlede flasker og dåser - og optog det begrænsede antal siddepladser, som er tiltænkt flypassagererne.

Derfor har lufthavnen med to initiativer løst problemet.

Bortvises
Det ene består i, at havnevagterne bortviser folk, som opholder sig i lufthavnen længe - uden flybillet. Det sker med henvisning til, at de ikke har et relevant ærinde i lufthaven

Det andet initiativ har yderligere motiveret flaskesamlere til at blive væk.

Det har været sådan, at når man afleverer sin dåse eller flaske i én af mange Røde Kors-flaskebeholdere opstillet i bl.a. området før sikkerhedskontrollen, så gik panten til det velgørende formål.

Ragede panten op
Men flaskesamlerne så deres snit til at rende rundt og rage pantemballager op af beholderne, som ellers tydeligt var markeret med, at de indeholdt pant-donationer til Røde Kors.

Derfor har man nu taget initiativ til at montere nogle høje rør på beholderne, så selv ihærdige langfingrede personager ikke kan nå dem.

Ved at montere rør på affalds- og flaskebeholderne har Københavns Lufthavn forhindret blandt andre romaer i at stå og rode efter flaskepant. Foto: Mogens Flindt.
Ved at montere rør på affalds- og flaskebeholderne har Københavns Lufthavn forhindret blandt andre romaer i at stå og rode efter flaskepant. Foto: Mogens Flindt.

- Lufthavnen ønsker at samarbejde med en hjælpeorganisation, så indsamlet flaskepant kan bruges til at hjælpe mennesker i nød. Samtidig sikre vi et ordentlig genbrug, og det er jo godt for  miljøet, siger lufthavnens seniorrådgiver Lars Lemche.

Færre pantsamlere
- Men det var svært i starten, da flaskebeholderne meget ofte blev tømt. Men efter, vi fik monteret de høje rør på flaskebeholderne, kan vi se, at antallet af pantsamlere er faldet ganske markant. Det er i al sin enkelhed en meget simpel løsning, der har vist sig at virke. Pantsamlerne har trods alt ikke så lange arme, siger han.

Så nu tilfalder flaskepanten atter Røde Kors, som bruger donationerne til at hjælpe mennesker i nød i områder, der er ramt af krig eller katastrofer.

Også 7-Eleven i Danmark har også indført en fysisk anordning, som skal forhindre romaer i at tage ophold.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.