Annonce:
Annonce:

Smit mig: Kvinde søger corona

Visse danskere vil ikke vaccineres - de vil tværtom gerne smittes for at få et coronapas. Stine Pløk har i en uge delt vatpind med flere inficerede

Stine Pløk får her udleveret smitte-befængte vatpinde af en coronasyg. Foto: Ekstra Bladet
Stine Pløk får her udleveret smitte-befængte vatpinde af en coronasyg. Foto: Ekstra Bladet
Annonce:
Følg Samfund
Annonce:

Der findes danskere, der i håbet om at blive smittet gerne overtager naboens brugte vatpinde. Man kan kalde det en omvendt coronatest.

Ekstra Bladet mødte i weekenden op for at overvære en smitte-seance, hvor den 49-årige Stine Pløk atter en gang bankede på hos sin lidt yngre coronaramte underbo.

Metoden lyder sådan: Underboen triller et par vatpinde rundt i svælg og næsebor, hvorefter Stine Pløk får overleveret remedierne og gør det samme. Op i næsen og langt ned i halsen. Lige dér på dørtrinnet med mange tak for lån og håb om jackpot.

I en hel uge har Stine Pløk været travlt beskæftiget med at finde frisk-smittede venner og bekendte i håbet om også at få corona. Tre forskellige smittekilder er det blevet til, inklusive et par dørtrins-besøg hos underboen.  

Hellere fri med end spærret inde uden
Selv beskriver Stine Pløk det som følelsen af at lede efter den rigtige sæddonor med rettidig omhu. For den 49-årige socialrådgiver-studerende skal til Afrika om syv uger. Og har desuden brug for et coronapas, så hun slipper for 'det evige testeri og karantæne', som hun formulerer det.

Den nye omikron-variant er oplagt, fordi man kan være så heldig slet ikke at mærke noget til den.

- Jeg håber ikke, at jeg er immun over for den, når jeg nu ikke kunne få delta. Jeg har forsøgt alt for at få corona. Ud over at låne vatpinde fra smittede har jeg også delt seng med min 18-årige datter, da hun var coronaramt sidste år. Det lader desværre ikke til, at sygdommen bider på mig, spekulerer hun og placerer en nyindkøbt hjemmetest på stuebordet.

Svækker forsvaret med smøger og rødvin
- Hvad med hensynet til andre? Hvis du bliver smittet, kan du jo selv smitte andre?


- Jeg har haft et utal af dage i isolation. Også når jeg har troet mig smittet. Nu er jeg blevet mere laissez faire præcis som alle andre. Jeg tror, vi føler os pisket rundt i manegen og efterhånden er temmelig trætte. Jeg vil hellere leve som en fri fugl med corona end som spærret inde uden corona.

Annonce:

Stine Pløk vil ikke fotograferes til artiklen, og hun stiller også kun op med et selvvalgt alias. Anonymitet er et nødvendigt onde.

- Hvis man ikke lige er på et korstog eller er 'frihedskæmper', men bare kerer om sit eget helbred og retten til at bestemme over sin egen krop, så gælder det om at gå under radaren. Jeg har også et deltidsjob, og det kan godt være, at de får ondt i mavsen, hvis det går op for dem, at jeg aktivt forsøger at få virussen, påpeger hun.

Og oplyser, at en del af indsatsen undertiden har været 'at svække immunforsvaret med smøger og rødvin'. Dog uden at baktusserne har bidt på hende. Modsat folks kommentarer. 

Coronas Vidner

Tonen i tidens corona-debat er en faktor, der gør, at Stine Pløk og andre smittelystne holder lav profil over for dem, hun kalder Coronas Vidner.

- Det kan være voldsomt at blive udpeget som den, der skiller sig ud. Den, der er aparte. Det er underligt, for jeg har jo netop ikke valgt at være anderledes. Jeg er den samme, som jeg hele tiden har været, siger hun, mens hun åbner sit corona-testkit.

En podepind ryger op i næsen. Vi venter over en kop kaffe. Stines Pløk lyser pludselig op som de røde streger på hurtigtesten.

- Yes, fedt, fedt, fedt, se, udbryder hun lettet og viser mig storsmilende resultatet. Hun er positiv.

- Stort tillykke!


- Ej, hvor har jeg bare ventet på den lille streg der. Nu er alt det test-cirkus slut for mig. Nu kan jeg komme til Afrika. Er det ikk' smukt?

Stine Pløks rigtige navn er redaktionen bekendt. En pcr-test har bekræftet, at hun nu er officielt smittet med corona. 

Demokratiet er større end sygdommen

 

DR's tv-læge, Peter Qvortrup Geisling, har ikke noget problem med corona-smittegrupperne.

- Lægefagligt har jeg ikke et problem med det. Vi lever altså i et demokrati, og der er jo også smittegrupper i Danmark, for eksempel for børn, hvis forældre foretrækker naturlig smitte frem for MFR-vaccinen. Men om corona, mæslinger, fåresyge og røde hunde vil jeg bare sige, at sandsynligheden for at blive alvorligt syg er større ved sygdommen end ved vaccinen. Så lægefagligt foretrækker jeg naturligvis, at man bliver vaccineret.

- Hvad tænker du om at trodse myndighedernes anbefaling på den måde?

- Nu her, hvor coronaen snart er ovre, så skal vi jo til at teste vores demokrati på, hvordan vi behandlede dem, som ikke havde lyst til at modtage vaccinen. Vi kan ikke bare mase hvidkitlet fakta ned i halsen på folk. Og vi må også huske at have respekt for de mennesker, der af forskellige årsager ikke ønsker en vaccine, selv om jeg selv har fået alle tre coronastik så hurtigt som muligt.

- Men hvad med dem, der så ønsker at få sygdommen?
- Sundhedsfagligt er det en dårlig løsning, men igen. Der er noget, der er større end dét, og det er demokratiet

- Kan man være immun?
- Jeg har ikke hørt om, at man kan være ikke-modtagelig. Og der er heller ikke tegn på, at man kan være genetisk eller fysiologisk skruet sammen på en måde, så man simpelthen ikke er modtagelig.

Tv-lægen tilføjer, at den bedste beskyttelses-kombination ser ud til at være et mildt forløb af sygdommen og vaccinen.

Foto: Henning Hjorth

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: