Smitsom sygdom breder sig i Europa: Fem tilfælde i Danmark

Flere lande må vaccinere mod mæslinger, siger Verdenssundhedsorganisationen efter stigning i antal smittede

Mæslinger i udbrud Foto: Shutterstock
Mæslinger i udbrud Foto: Shutterstock

Antallet af mæslingetilfælde er steget markant i Europa i år. Mindst 37 mennesker har mistet livet på grund af den smitsomme sygdom, meddeler Verdenssundhedsorganisationen (WHO) mandag.

Hele 41.000 tilfælde af mæslinger er registreret rundt om i Europa i årets første seks måneder. Det er en betydelig stigning i forhold til 2017, hvor WHO registrerede knap 24.000 tilfælde hele året.

Året inden var der lidt over 5000 tilfælde i Europa.

Over halvdelen af de tilfælde, der er konstateret i Europa i år, er registreret i Ukraine. Her har omkring 23.000 mennesker været syge af mæslinger.

Seks andre lande har registreret over tusind tilfælde hver i år. Det er Frankrig, Italien, Grækenland, Georgien, Rusland og Serbien.

Serbien har oplevet 14 dødsfald på grund af sygdommen. Danmark er heller ikke gået fri. Her har antallet af udbrud dog været markant lavere.

Se også: Nyt tilfælde af mæslinger i København

En kvinde fra Københavnsområdet, som ikke blev vaccineret mod mæslinger som barn, blev syg 1. august og indlagt den 6. august.

Tilfældet er det 5. tilfælde i Danmark i år, og alle patienter har været fra københavnsområdet.

- Vi oplever en dramatisk stigning i smitte, og udbrud strækker sig over større områder, siger Zsuzsanna Jakab, der er WHO's regionale direktør for Europa.

Derfor opfordrer organisationen til, at flere bliver vaccineret. Desuden skal myndighederne i Europas 53 lande være bedre til at overvåge sygdomsudbrud.

For at forhindre større udbrud skal mindst 95 procent af et lands befolkning være vaccineret, siger WHO.

I Danmark er sygdommen så godt som udryddet, efter at MFR-vaccinen blev indført for 31 år siden. Den dækker mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.

118 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere