Smitsom sygdom brudt ud i Danmark: Sådan undgår du at blive ramt

Statens Serum Institut efterforsker lige nu et udbrud med smitsom leverbetændelse forårsaget af hepatitis A-virus

Har du været ramt af sygdommen? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Der er et nyt udbrud af smitsom leverbetændelse i gang i Danmark, hvor ni patienter indtil videre blevet syge med den samme type hepatitis A-virus.

Det drejer sig om fem kvinder og fire mænd i alderen 8-72 år. De fleste bor på Sjælland, men enkelte patienter bor på Fyn og i Jylland.

Kilden til udbruddet kendes endnu ikke, oplyser Statens Serum Institut.

Hepatitis A smitter især via mad eller drikkevand, der er blevet forurenet med virus fra menneskelig afføring.

Derfor opfordrer Statens Serum Institut til at være ekstra opmærksom på, at man skyller friske bær, frugter og grøntsager grundigt, inden de spises.

Bortset fra én patient, der har rejst til Marokko, formoder man, at alle patienter er smittet i Danmark. Foruden de ni patienter i Danmark er 42 patienter i seks forskellige lande i Europa også blevet smittet.

- Der kan derfor være tale om en udenlandsk fødevare, der er importeret til Danmark og andre lande, oplyser Luise Müller, der er epidemiolog hos Statens Serum Institut.

Hepatitis A-tilfælde kommer oftest til udtryk ved et mildt forløb med ukarakteristiske symptomer som feber, kvalme, mavesmerter og diarre.

De fleste børn under fem år får ingen symptomer, mens langt de fleste voksne vil udvikle typiske symptomer på leverbetændelse. Det er gulfarvning af huden og det hvide i øjnene, samt mørkfarvning af urinen og lys afføring.

134 kommentarer
Vis kommentarer