Smykke-kendis i modvind: Vil have ulønnet assistent

Et opslag om en ulønnet fuldtids-assistent har skabt harme på de sociale medier

(Foto: Anthon Unger/Polfoto)
(Foto: Anthon Unger/Polfoto)

Har du været i ulønnet praktik hos Mai Manniche eller andre fra branchen, og vil du fortælle om det? Så skriv til cg@eb.dk

Smykkedesigneren Mai Manniche, der også er kendt fra programmet 'Kræsne købere' på TV3, er kommet i hård modvind på de sociale medier. Det skete da hun lørdag lagde et opslag op om, at hun søgte en ulønnet praktikant på fuldtid til at være hendes personlige assistent.

På både hendes blog og på Facebook annoncerede hun for stillingen, der 'er ulønnet, 37 timer ugentligt og minimum 6 mdr' og hvor 'det er ikke nødvendigt med en særlig uddannelse for at søge praktikstillingen'. Det fik hurtigt folk til tasterne.

'Hej. Jeg vil gerne købe nogle af dine produkter. Desværre kan jeg ikke betale. Det gør vel heller ikke noget, hvis du har gratis arbejdskraft, vel?, lyder bare en af kommentarerne på Mai Manniches blog.

Også Jan Hellesøe, der er TV-vært og psykologisk manipulator fra programmet 'Fuckr med dn hjrne', fandt opslaget 'lige groft nok', som han udtrykker det. Han linkede til jobopslaget på sin Facebook med teksten:

'Ha ha, det er det vildeste nogensinde! 37 timer ULØNNET! Sådan kan man også tage røven på folk'

Se også: Ulønnede praktikanter hos kendis: Skulle rense toiletter og vaske bilen

Opslaget er pist væk
Mai Manniche har dog fjernet opslaget igen - hun allerede har fået så mange henvendelser om jobbet, forklarer hun. Hun havde ikke mulighed for at deltage i et interview med Ekstra Bladet, men skriver i en mail:

'Opslaget har som altid givet mange ansøgninger og jeg har derfor taget det af. Hele tumulten bygger på misforståelser - og der på ingen måde tale om et almindeligt job eller udnyttelse, tværtom er det i praktikantens egen interesse og af samme grund vi får så mange ansøgninger'

Mai Manniche skriver også, at hun ofte får studerende ind fra KEA, Københavns Erhvervsakademi. På KEA bekræfter man, at ulønnede praktikophold er en del af alle deres uddannelser.

Her er den obligatoriske praktik dog kun 10-12 uger og ikke 'minimum 6 måneder', fortæller Mette Harrestrup, programchef for Design på KEA. De studerende får SU under den ulønnede praktik, der kan ses som en del af pensum.

- Vi holder rigtig meget øje med praktikstederne netop for at undgå, at nogle bliver udnyttet som gratis arbejdskraft. Hendes opslag holder sig indenfor grænserne, men min interesse er selvfølgelig skærpet nu. Det er altså ikke et halvt år, det er 10 uger, siger Mette Harrestrup.

Se også: Skole: Slut med praktikanter hos Mai Manniche

'Hjemmekomponeret praktikophold'
Ifølge formanden for Teknisk Landsforbund, Lone Engberg Thomsen, er det ikke usædvanligt med ulønnet praktik indenfor uddannelser med for eksempel design, markedsføring og smykker. Hun understreger, at hun ikke kender alle uddannelsernes forløb i detaljer, men hun har set Mai Manniches jobopslag.

- Det virker for mig som om, at det er et hjemmekomponeret praktikophold. Der er nogle uddannelser, hvor der indgår et ulønnet praktikophold, og det er okay. Men hvis praktikken så pludselig er længere end hvad uddannelsen siger, så synes jeg ikke, at det er i orden, for så får den studerende det svært med at få det hele til at gå op, siger Lone Engberg Thomsen.

Mai Manniche svarer ikke på, hvorfor hun ikke besvarer de kritiske kommentarer på Facebook og sin blog, eller hvorfor praktikopholdet hos hende er længere end på KEA's uddannelser. Hun forklarer dog, at der intet usædvanligt er ved praktikopslaget.

'Det er meget almindeligt med den slags kortvarige praktikophold til gavn for de studerende og erhvervslivet. Det er vigtigt at understrege, at det IKKE er et almindeligt job, men et praktikophold og dermed kan vi selvfølgelig heller ikke stille de samme krav som til en ansat,' skriver Mai Manniche i en mail.

Her ses et skærmbillede af det omdiskuterede praktikopslag (Foto: Facebook)
Her ses et skærmbillede af det omdiskuterede praktikopslag (Foto: Facebook)
 

1 af 2 
2 af 2 (Foto: Anthon Unger/Polfoto)
143 kommentarer
Vis kommentarer