Smykkelov går verden rundt: 'Breaking News'

Danmark trækker overskrifter i flere af verdens mest tone angivne medier. Det sker efter et flertal i Folketinget for kort tid siden vedtog 'smykkeloven'

Her bliver den såkaldte smykkelov vedtaget. (Video: Ritzau)

I eftermiddags vedtog et flertal i Folketinget, at myndighederne fremover kan beslaglægge flygtninges genstande og kontanter. Samtidig vedtog man, at retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse forlænges fra et til tre år.

Med et trylleslag har politiet dermed fået bemyndigelse til at beslaglægge flygtninges genstande, hvis de har en værdi på mere end 10.000 kroner.

'Breaking news'
Dagen igennem har udlandet fulgt afstemningen og debatten tæt og resultatet har sendt chokbølger gennem flere af de store tone angivne medier, der kalder afgørelsen for 'breaking'.

Blandt andet den amerikanske gigant CNN samt de britiske ditto i form af The Guardian og BBC kører lige nu tophistorier på Støjberg og cos beslutning.

CNN har korrespondenter i København, der løbene har fulgt smykke-sagen (Skræmdump)
CNN har korrespondenter i København, der løbene har fulgt smykke-sagen (Skræmdump)
 

De udenlandske medier hæfter sig ved, at det nu er muligt at konfiskere flygtningenes ejendele:

- Lovgivningen er blevet kritiseret gennem hele det politiske spektrum. Rystende i denne nordlige europæiske nation, som har et mangeårigt globalt ry for tolerance samt for at fremme liberale, socialdemokratiske værdier, skriver CNN journalisterne Arwa Damon og Tim Hume i den amerikanske version af historien.

Også hos den britiske konkurrent BBC, rammer smykke-sagen forsiden.

Her kalder man lovforslaget for 'kontroversielt' og skriver at forslaget er blevet godkendt 'trods menneskerettighedsorganisationers protester.'

På samme måde skriver The Guardian, at Danmark tilslutter sig en række landes forsøg på at 'skræmme' flygtningene fra at søge asyl.

Også Guardian kører breaking på den danske beslutning (Skærmdump)
Også Guardian kører breaking på den danske beslutning (Skærmdump)

Flere timer lang debat
Så sent som mandag var udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i Bruxelles for at svare på spørgsmål fra medlemmer af EU-Parlamentets borgerrettighedsudvalg om stramningerne.

Smykkeforslaget er blevet "præciseret" flere gange efter kritik. I det oprindelige udspil fra regeringen kunne myndighederne beslaglægge værdier for over 3000 kroner, men det er blevet opjusteret til 10.000 kroner per person.

Desuden blev det tilføjet, at personlige genstande med en særlig affektionsværdi ikke vil blive konfiskeret - uanset værdien. Det betyder, at asylansøgere vil kunne beholde for eksempel vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter og hæderstegn.

Tirsdagens tredjebehandling af lovforslaget førte til en flere timer lang debat blandt partierne, der altså endte med, at lovforslaget blev vedtaget med stemmerne 81 for mod 27 imod .