Sneen kommer: Her advarer DMI om farligt vejr

Store dele af landet vil torsdag blive ramt af voldsomme mængder sne

Store dele af landet vil få meget sne på få timer torsdag, lyder meldingen fra DMI. Arkivfoto: Per Rasmussen
Store dele af landet vil få meget sne på få timer torsdag, lyder meldingen fra DMI. Arkivfoto: Per Rasmussen

DMI har i flere dage truet med, at der er sne på vej torsdag, og nu har vejrtjenesten udsendt et egentligt varsel for store dele af landet, på grund af de store mængder sne, der ventes at falde.

DMI varsler om kraftigt snefald for Jylland syd for Aarhus og Silkeborg, hele Fyn, Lolland-Falster, Bornholm samt Sjælland med undtagelse af hovedstads-regionen og Odsherred. Det kraftige snefald falder inden for DMI's varslingskategori 'farligt vejr', som er nummer tre på skalaen ud af fem varslingskategorier.

- Det er fordi der kommer en del centimeter sne, og det kan blive noget bøvlet at køre ud i, siger Steen Rasmussen, vagthavende meteorolog ved DMI, til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at nedbøren starter som regn i Sønderjylland i løbet af torsdag formiddag, hvorefter det breder sig.

- I løbet af eftermiddagen går det over i slud og sne, så det er primært om aftenen og om natten, at sneen bliver et problem. Og selvfølgelig også fredag morgen, hvor sneen ligger der, siger han.

Op mod 20 centimeter
Han fortæller, at det stadig kan sne lidt fredag morgen i de sydøstlige egne, men at det vil klinge af i løbet af morgenen.

Inden da er der dog sandsynligvis faldet så store mængder sne, at det kan skabe problemer. I de områder, hvor DMI's varsel gælder, ventes der at falde op mod 20 centimeter sne på seks timer.

Steen Rasmussen understreger dog, at der også kommer sne de steder, hvor DMI ikke varsler.

- Der kommer også sne længere nordpå, selvom det ikke falder inden for varslingskriterierne. Nordjylland får formentlig ikke ret meget, men eksempelvis får Nordsjælland nok fem-ti centimeter, og det kan også skabe problemer i trafikken, siger meteorologen.

 

Snefygning kan lukke veje
Inden landet bliver ramt af store mængder sne, byder onsdag aften på kraftig blæst, som i det nordlige Jylland kan blive med stormstyrke.

Vinden når dog at aftage, så landet ikke bliver ramt af decideret snestorm, når sneen falder.

- Vinden skal være over 10 meter i sekundet i middelvind, før vi kalder det snestorm. Men der er ingen tvivl om, at sneen også vil fyge efterhånden som vi kommer hen på natten. Den første sne er nok lidt tung, men efterhånden som temperaturen falder til under frysepunktet, vil sneen være frostsne, og så vil den også fyge rundt, siger Steen Rasmussen.

- I første omgang er det dog nok mest mængderne, der er et problem. Når det så har lagt sig, og der også kommer noget vind, vil det nok også fyge og begynde at lukke veje, hvis ikke de bliver ryddet, tilføjer han.

Forsvinder hurtigt
Hvis man er glad for den sne, der kommer, gælder det om at komme ud og nyde det, efter det er faldet. Det forsvinder nemlig relativt hurtigt igen.

- Til og med lørdag ser det ud til, at vi beholder noget vinterligt vejr, men så ser det ud til at slå om søndag, og så forsvinder sneen igen. Så det gælder om at nyde den, hvis det er det, man vil. Men jeg tror ikke, trafikanterne vil synes, det er sjovt, lyder det fra meteorologen.

182 kommentarer
Vis kommentarer