Snevejret bider: Elefanter kan få frostskader på deres kæmpe ører

Frostskader kan ødelægge elefanternes store ører, nu hvor kulden har ramt Danmark. Derfor kommer de ind i varmen, men det betyder ikke, det skal være kedeligt

Følg Samfund

Ud af kulden, ind i varmen. Et skolhedt bad og en lækker bid mad. Det lyder som mange forfrosne danskeres kuldestrategi i disse dage, men den omfatter også i høj grad de danske zoologiske havers elefanter i disse dage.

– Elefanterne elsker et varmt bad. Indenfor har de en brusekabine, hvor de kan skylles godt og grundigt igennem og varmes op. De er vilde med vand, siger Frank Thomsen, der er dyrepasser i Aalborg Zoo.

Kolde ører
Der er mange, der tror, elefanter har tyk hud, der kan modstå det meste. Det er ifølge Frank Thomsen ikke tilfældet:

– Store dyr som elefanter har jo ikke varm pels til at beskytte ørene. Derudover er deres hud meget tynd. Derfor får de indimellem frostskader på ørene.

I værste fald kan ørerne flage og noget af dem falde af. Derfor sørger Aalborg Zoo for at holde de tyndhudede kæmper indendørs. Men de kan godt blive utidige. Derfor har dyrepasserne også travlt med at aktivere dem.

Kulde kan give elefanterne ondt i ørerne. Foto: Aalborg Zoo
Kulde kan give elefanterne ondt i ørerne. Foto: Aalborg Zoo
 

Dyrepasserne får travlt
Fra naturens side er elefanterne vante til at kunne gå vidt omkring, men det er svært at imødekomme indendørs. Derfor er dyrepasserne ekstra opmærksomme på at gå og hygge om elefanterne, så de ikke keder sig.

– Vi sørger for at træne meget med elefanterne. Vi fodrer dem flere gange dagligt og giver dem noget, de kan kaste rundt med, siger Frank Thomsen.

Pedicure til elefanterne
Når elefanterne går rundt i det samme område i lang tid ad gangen bliver meget af det samme snavs konstant trådt ned. Derfor bliver fødderne beskidte, og dyrepasserne må frem med den helt store neglefil:

– Selvom de er store dyr, kan de sagtens sætte foden pænt på en skammel, når de skal have ordnet negle. Det træner vi dem til, siger Frank Thomsen.

Ikke alle dyr er vilde med vinter. Foto:
Ikke alle dyr er vilde med vinter. Foto:
 

Mange dyr er ligeglade
Selvom det kan føles som sibirisk vinter, er det ikke kun sibiriske dyr som rensdyr, man kan se udenfor i Aalborg Zoo:

– Man kan sagtens komme ud og se mange af dyrene alligevel. Løverne er overraskende upåvirkede af kulden, siger Helle Justesen, der er kommunikationskonsulent i Aalborg Zoo.

Derfor kan det være en god idé at trodse vinterkulden og komme i zoo alligevel, når mange andre bliver hjemme.

Også i Odense Zoo er vinteren et godt tidspunkt at tage på udflugt i.

– Der er måske højst 150 gæster på en kold vinterdag, og visse dyr er faktisk mere aktive i kulden. Derfor er det en anderledes oplevelse at tage i zoo om vinteren, siger Betina Venshøj, der er assisterende kurator i Odense Zoo.

Artiklen er blevet til i et samarbejde med journalistuddannelsen på RUC.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+