Annonce:
Annonce:

Snot, feber og muskelsmerter: Sådan undgår du influenzaen

I vinterhalvåret er vi bare mere tilbøjelige til at blive smittede med influenza-virusen, men du kan gøre meget selv for at undgå at ligge syg

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Annonce:
Følg Samfund

Influenza-sæsonen er over os. Det viser tal fra Det Nationale Influenza-Center på Statens Serum Institut, SSI, og på arbejdspladser og institutioner landet over melder både børn, unge og voksne sig syge, fordi de er blevet ramt af den trælse virus. Men sådan behøver det ikke at være.

Der er nemlig mange ting, du selv kan gøre for at forebygge din egen modtagelighed for virusen. Det forklarer Thea Kølsen Fischer, der er professor og ansvarlig for overvågning af influenza hos SSI.

- Det bedste råd til at forebygge influenza, nu hvor det rammer flere og flere danskere, det er at huske god håndhygiejne, siger hun. 

Ofte fører vi virusen videre, når vi bruger vores hænder eksempelvis til at trykke på stop-knappen i busserne, taget i et dørhåndtag eller trykket en person i hånden.

Danskerne lagt ned: Sådan er vi ramt af influenzaen

Annonce:

Patienter i isolation: Influenza over Danmark

Gør håndvask til en vane
Influenza dræber hvert år mellem 1000-2000 danskere på grund af komplikationer som følge af virusen, og op mod én million mennesker i Danmark smittes under influenza-epidemier ifølge Sundhedsstyrelsen. Epidemierne rammer cirka hver tredje-femte år.

Thea Kølsen Fischer anbefaler derfor, at man vasker hænderne så ofte, man kan komme til det.

- Man kan forebygge en del virus-infektioner ved at holde hænderne rene og vaske dem, så snart man kommer hjem. Især også børnenes hænder. De skal vaskes lige når de kommer hjem fra skole eller børnehave, og det er en god idé at gøre det til en almindelig praksis derhjemme.

Annonce:

Forebyg på arbejdspladsen
Nyser en medarbejder smittet med influenza-virusen ud i rummet på arbejdspladsen, så er der risiko for at smitte et helt kontorlandskab. De tusindvis af små dråbepartikler, der frigives ved et nys kan være fuld af influenzavirus og trænge ned i luftveje på alle raske kolleger i nærheden og derved forårsage nye smittetilfælde.

Det er på denne måde, influenza hurtigt kan smitte mange mennesker, når først sæsonen er skudt i gang. Derfor anbefaler Thea Kølsen Fischer, at man husker reglen med at nyse og hoste i ærmet, samt at holde sig hjemme ved symptomer på influenza.

- Det er en rigtig god ide med håndsprit-dispensere ved indgangen til vuggestuer og børnehaver, og på arbejdspladser ville det være smart at have det opstillet ved områder, hvor mange mennesker rører ved de samme ting som eksempelvis ved indgangen til kantinen.

Influenza er ikke forkølelse
Mange forveksler en almindelig forkølelse med influenza. Men det er bare ikke det samme. Influenza er en specifik virus, mens forkølelse skyldes en anden familie af virus. 

Annonce:

Ved Influenza-virusen har man som regel høj feber, lysskyhed, muskelsmerter, hoste, ømhed i hele kroppen, svær hovedpine og almen utilpashed, hvor man er fuldstændig ukampdygtig i op til en uge eller mere. Hos børn kan influenza også vise sig som ondt i maven.

- Ved influenza kommer man typisk helt ned til tælling. Man skal holde sig i sengen. Man skal ikke prøve at gå ud eller tage på arbejde, for når vi snakker forebyggelse, så sikrer man på den måde også, at andre ikke bliver smittet, siger professoren.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Det er gennem gode historier, at vi pludselig forstår hinanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: