Snowden om skatte-læk: Så hot, at serverne smelter

Afsløringen af de riges og magtfuldes skattefidus går verden rundt

Edward Snowden. (Foto: AP)
Edward Snowden. (Foto: AP)

Edward Snowden har kommenteret lækagen, der afslører, at nogle af verdens mest magtfulde mennesker har skjult penge i skattely via et advokatfirma i Panama.

Der er tale om et historisk stort læk af i alt 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, der er et af verdens største offshore-advokatfirmaer.

Da dokumenterne blev offentliggjort på nettet søndag klokken 20 dansk tid brød serveren hos den tyske avis Süddeutsche Zeitung kortvarigt ned.

'Dengang jeres journalistik var så hot, at den smeltede serverne', skriver Edward Snowden på sin Twitter-profil i et skulderklap til den tyske avis.

Det er Süddeutsche Zeitung, der havde modtaget dokumenterne og derefter inviteret over 100 medier fra en lang række lande med i den omfattende research.

Lækket har fået navnet #Panamapapers, og bag afsløringen står et stort netværk af journalister organiseret i den internationale sammenslutning af undersøgende journalister, ICIJ.

- Jeg tror, at lækket sandsynligvis vil være det værste slag nogensinde mod hele offshore-verdenen, når man tager omfanget af dokumenter i betragtning, siger direktøren for ICIJ, Gerard Ryle, til BBC.

I alt 109 medier fra 76 lande, herunder Politiken og DR, har gennemgået de mange dokumenter, der blandt andet indeholder e-mails, virksomhedsdokumenter og fuldmagter.

Her ses den russiske præsident Vladimir Putin i selskab med vennen Sergei Roldugin (tv). Foto: Topfoto Samfund 13 milliarder kroner i skattely spores til Putin

Afsløringen trækker tråde til en række kongelige og regeringsledere, herunder til den russiske præsident Vladimir Putin.

Desuden er den argentinske fodboldstjerne Lionel Messi også nævnt i dokumenterne fra Mossack Fonseca.

Dokumenterne går helt tilbage til advokatfirmaets etablering i 1977 og frem til udgangen af 2015.

Edward Snowden står bag omfattende afsløringer af USA's elektroniske overvågning i både hjem- og udland.  Allerede inden afsløringerne i 2013 forlod Snowden USA og har siden fået politisk asyl i Rusland.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

53 kommentarer
Vis kommentarer