Socialrådgiverne om fattigdomsgrænsen: Vigtigt værktøj

Man mister et redskab til at målrette indsatsen over for folk i fattigdom, når fattigdomsgrænsen skrottes

Det er synd, at regeringen vil fjerne fattigdomsgrænsen, for det er et nyttigt værktøj til at måle, hvorvidt initiativerne til at afskaffe fattigdom har en virkning, siger Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Socialminister Karen Ellemann (V) slår mandag på tromme for, at fattigdomsgrænsen skal fjernes, men det er flere interesseorganisationer uenige i.

- Det fjerner ikke forpligtigelsen fra en socialminister fra at arbejde på at reducere antallet af de fattige. Det ændrer ikke billedet af, om Danmark er ulige for en gruppe mennesker eller ej.

- Det er synd, for vi havde et redskab til at måle udviklingen. Der er tale om en restriktiv grænse, som i forvejen er en af de smalleste grænser, man kunne bruge. Det er bekymrende, for hvad er det et udtryk for, hvordan har de så tænkt sig at arbejde med det, siger Majbrit Berlau.

Den officielle grænse for fattigdommen i Danmark blev indført i 2013 af den daværende S-SF-R-regering og fastsatte grænsen til en indkomst på 103.500 kroner om året og en formue på ikke over 100.000 kroner.

- Pointen med at lave grænsen var, at vi blev enige om et niveau. Før vi fik lagt grænsen, handlede diskussionen om, hvilken grænseværdi vi skulle bruge.

- Så blev det, undskyld mig, sådan en akademiseret diskussion om, hvor grænsen skulle være, i stedet for en diskussion om hvad vi stiller op med, at mennesker lever fattigt i Danmark, siger Majbrit Berlau.