Socialt udsatte skal bo på plejehjem: 'Kommunen spiller russisk roulette med min mors liv'

Beboere og pårørende er utrygge på grund af Egedal Kommunes planer om at lade syv unge mennesker flytte ind på plejehjem

- Kommunen spiller russisk roulette med min mors liv, siger Trine Villemann om Egedal Kommunes plan om at lade syv unge flytte ind på plejehjemmet Porsebakken. Her ses Trine Villemann på besøg på plejehjemmet. Privatfoto
- Kommunen spiller russisk roulette med min mors liv, siger Trine Villemann om Egedal Kommunes plan om at lade syv unge flytte ind på plejehjemmet Porsebakken. Her ses Trine Villemann på besøg på plejehjemmet. Privatfoto

Normalt er plejehjem for ældre mennesker, der gennem et langt liv har slidt og slæbt og nu er blevet så gamle, at de har brug for mere støtte, end de kan få derhjemme.

Men fremtiden ser ud til at blive en helt anden på plejehjemmet Porsebakken i Egedal Kommune lidt vest for København. Her planlægger kommunen nemlig at lade syv unge mennesker, der netop har afsluttet behandling for enten psykiske eller andre sociale problemer, flytte ind side om side med de gamle, svage beboere.

På onsdag skal byrådet i kommunen stemme om forslaget, som indtil videre er godkendt af Social - og Sundhedsudvalget, Planudvalget og Økonomiudvalget.

Se også: Sophie Løhde: Plejehjem skal ikke være hoteller

Bekymret for sikkerhed
Udsigten til det nye naboskab vækker dog langt fra glæde hos plejehjemmets beboere og deres pårørende.

- Jeg føler, at kommunen spiller russisk roulette med min mors liv, siger Trine Villemann, der normalt optræder i medierne som royal ekspert, men i denne sag udtaler sig, fordi hendes demente mor er beboer på Porsebakken.

Ifølge et høringssvar indsendt til kommunen er Trine Villemann langt fra alene om at være bekymret for sikkerheden på plejehjemmet, når syv unge mennesker efter planen flytter ind omkring den 1. oktober.

I svaret står blandt andet at både beboere og pårørende mener, 'at sikkerhed/tryghed er meget vigtigt for plejecenterbeboerne, men at det sættes over styr, når der kommer en gruppe yngre borgere, som de pårørende/beboerne ikke er sikker på magter at bo for sig selv, selv om det er intentionen.'

Se også: Trods DF's værdighedsmilliard: Kommuner svinger kniven over ældre

Trine Villemanns mor er dement og bor på plejehjemmet Porsebakken i Egedal Kommune. I fremtiden bliver hun - hvis byrådet godkender planen - nabo til syv unge mennesker, der er færdigbehandlet for enten psykiske eller andre sociale problemer. Foto: Polfoto/Jens Dresling
Trine Villemanns mor er dement og bor på plejehjemmet Porsebakken i Egedal Kommune. I fremtiden bliver hun - hvis byrådet godkender planen - nabo til syv unge mennesker, der er færdigbehandlet for enten psykiske eller andre sociale problemer. Foto: Polfoto/Jens Dresling

Fælles køkken
Planen er at lade syv unge mennesker flytte ind i en fløj af plejehjemmet, der for tiden står tom. Her får de hver et værelse på 22 kvadratmeter med eget bad, mens de skal deles om et fælles køkken.

De unge mennesker kommer fra et bosted, hvor de har været i behandling. Før de kan forlade bostedet og dermed lade andre komme til, skal de dog tilbydes en ny bolig i kommunen.

Alt i alt står 10 personer i Egedal Kommune lige nu klar til at forlade bostedet, hvoraf de syv vil kunne få bolig på Porsebakken.

Se også: 25 flygtninge rykker ind på plejehjem: Synd for de demente

Intet opsyn
I plejehjemsboligerne skal de syv færdigbehandlede unge mennesker klare sig selv.

- Vi har fået at vide, at de unge mennesker flytter ind uden opsyn. Samtidig opnormerer man ikke personalet på plejehjemmet, hvis der nu skulle være konflikter eller andre problemer, der skal løses, siger Trine Villemann, der desuden ikke forstår, hvorfor kommunen placerer unge mennesker et sted, hvor de nærmest ikke kan komme ud om aftenen.

- Plejehjemmet ligger et sted i Ledøje, hvor der kun går to busser i timen. Efter klokken 23 går der slet ikke busser. Så man sætter syv unge mennesker, der sikkert har både fut og fart i røven, ind på det her plejehjem, og efter klokken 23 kan de hverken komme fra eller til deres nye bolig. Helt ærligt, hvad skal de give sig til derude?

Se også: Læger vil have erstattet ældres medicin med varme hænder

Handicaprådet imod
Ikke kun plejehjemmets nuværende beboere og pårørende mener, at ideen med at blande unge og gamle er ualmindelig dårlig. Heller ikke Handicaprådet synes om Egedal Kommunes plan.

'Det virker langt fra gennemtænkt at samle 7 af disse borgere i hvert deres værelse med fælles køkken på et nedlagt afsnit af et plejecenter med en beboersammensætning, der er meget anderledes end de pågældende 7 borgere,' skriver rådets formand, Lea Jensen, i et høringssvar til kommunen.

Ordningen med de syv unge på plejehjemmet er midlertidig og løber til udgangen af 2017. Egedal Kommune regner med at skulle bruge knap en halv million kroner på at gøre værelserne klar til de unge mennesker.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen