Sociolog: Vær åben over for kønsopdelte svømmehaller

Det er ikke fejlslagen integration, når svømmeklubber har rene pigehold. Stop principrytteriet, lyder det

Det er positivt, når nydanske piger kommer ud og svømmer, og derfor kan det være godt at kønsopdele undervisningen i svømmeklubber.

Sådan lyder det fra kultursociolog og lektor ved Syddansk Universitet Mehmet Necef. Han har i mange år beskæftiget sig med integration og har skrevet flere bøger om emnet.

Ifølge ham skader det ikke integrationen, når Hovedstadens Svømmeklub tilbyder kønsopdelt svømmeundervisning bag tildækkede vinduer til nydanske piger, som Berlingske skriver onsdag.

- Det er ikke fejlslagen integration. Vi må skelne mellem, hvad der er vigtige principper, og hvad der er mindre vigtigt. Vi skal selvfølgelig ikke acceptere omskæring af kvinder i Danmark. Det strider direkte mod danske værdier og menneskerettighederne.

- Men at svømmeklubber har pigehold og slører vinduerne, synes jeg er af anden karakter. Det støder ikke direkte mod vores værdier. Vi skal ikke være principryttere. Hensigten er en langsigtet integrationsproces, og det er positivt, at pigerne kommer ud og svømmer.

Ifølge Mehmet Necef er det i høj grad et kultur- og blufærdighedsspørgsmål.

- Ofte lyder det, at pigerne ikke får lov, men man glemmer, at det er en vanesag at svømme uden meget tøj og sammen med det andet køn. Og for mange pigers vedkommende er der tale om blufærdighed, når de ikke tager i svømmehallen.

Siden svømmetræningen som følge af et projekt blev kønsopdelt i 2013 i Hovedstadens Svømmeklub er i alt 246 nydanske piger begyndt til svømning. Derudover er fire nydanske piger blevet svømmetrænere, mens 12 er blevet hjælpetrænere.

Og det er positivt, mener Mehmet Necef.

- Social integration tager tid, og det er et skridt på vejen til, at unge piger vænner sig til kulturen i en svømmehal, og man kan håbe, at de efter et stykke tid ikke har noget imod at svømme med det andet køn.

33 kommentarer
Vis kommentarer