Annonce:
Annonce:

Søn af danske nazister: Min far kunne ikke bestille biografbilletter

Claus Brylds familie gik i opløsning efter besættelsen, men han elsker stadig sin mor og far

Besættelsen og efterkrigstiden er en del af Claus Brylds familiehistorie. (Foto: Jan Unger)
Besættelsen og efterkrigstiden er en del af Claus Brylds familiehistorie. (Foto: Jan Unger)
Annonce:
Følg Samfund

- Jeg husker 5. maj bedre end 9. april og underligt nok som en lykkelig dag. Alle var glade. Det var smukt vejr, flag gik til tops, og jeg havde en lykkefølelse. Jeg anede ikke, hvad der foregik med mine forældre, fortæller Claus Bryld til Ekstra Bladet.

Han blev født halvanden måned efter, at tyskerne havde besat Danmark, og husker især det, der fulgte efter krigen tydeligt.

Claus Bryld er opkaldt efter den kendte danske naziformand Frits Clausen.  Hans far Børge var en af de berømte og berygtede brødrene Bryld, som alle var medlemmer af Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti DNSAP og blandt de mest indflydelsesrige næst efter Frits Clausen.

I dag er han professor og historiker - blandt andet specialiseret i besættelsestiden, men som barn af danske nazister lå den vellykkede karrierevej ikke ligefrem i kortene.

Annonce:

I 1945 blev den dengang femårige drengs lykkefølelse over befrielsen hurtigt afløst af sorg. Forældrene meldte sig selv til politiet og blev interneret - moderen i tre måneder. Børge Bryld blev idømt otte års fængsel - blandt andet for at have været leder af DNSAP's juridiske råd.

Forældre skjulte ikke noget
Mens faderen og den ældste onkel Hans Carl Bryld sad i fængsel, startede Claus Bryld i skole:

- Dengang skulle man stå ret og fortælle, hvad ens far lavede. Jeg kunne jo ikke sige, at min sad i fængsel, så jeg sagde, at han var landsretssagfører, fortæller Claus Bryld, som også måtte tæve nogle mobbere, så moderen fik klager fra deres forældre.

- En lærerinde holdt dog hånden lidt over mig. Hun havde været medlem af DNSAP og var frygtelig sød, men ellers en ret dårlig lærer, husker Claus Bryld, som i de ældre klasser mødte en lærers modbydeligheder:

- Der var en perfid geografilærer, som når han trak tysklandskortet ned altid pegede på mig og sagde noget i retning af 'hvad hjertet er fuld af'. Der spillede et satanisk smil om hans læber, og han var en ubehagelig karl.

Annonce:

Alligevel mener Claus Bryld, at han er blevet 'velintegreret' takket være de gode skoler, han har gået i. Og selv om hele hans familie gik i opløsning, så husker han, at de aldrig 'beklagede sig over den skæbne, de fik'.

- Mine forældre skjulte ikke noget. Det gjorde andre i familien. Mine onklers børn fik ikke noget at vide. De fik at vide, at far var på hospitalet eller studieophold i England, da fædrene sad i fængslet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Bryld-familien samlet til barnedåb i 1942, mens klanen stadig havde stor magt i nazipartiet. Nr. to fra højre i forgrunden er toårige Claus Bryld. Hans far, Børge Bryld, er nr. tre fra venstre i bageste række, mens hans mor sidder til højre i sofaen. (Privatfoto)
Bryld-familien samlet til barnedåb i 1942, mens klanen stadig havde stor magt i nazipartiet. Nr. to fra højre i forgrunden er toårige Claus Bryld. Hans far, Børge Bryld, er nr. tre fra venstre i bageste række, mens hans mor sidder til højre i sofaen. (Privatfoto)
 

Elsker dem stadig
- Mine forældre gik over kridtstregen, og det fik skæbnesvanger betydning. De var ikke nazister af opportunisme, men af overbevisning eller idealisme, om du vil. De mistede blandt andet alle deres penge af den grund. Alligevel reddede børnene sig en god uddannelse, og de var gode forældre. De har begået fejl, men de holdt op med at være nazister.

Annonce:

- De var imod tyskerne og brød sig ikke om SS-linjen. Det fik Himmler til at dekretere, at de skulle sendes ud af landet. Min ene onkel blev sendt til Tyskland - min far undslog sig ved at sige, at han var syg. Min tredje onkel, som havde meldt sig ved Østfronten for Waffen SS i 1941, blev sendt hjem i unåde efter halvandet år, fordi han kritiserede SS.

Min familie blev udstødt

Men når man først havde meldt sig på den forkerte side, så glemte ingen det.

- Samfundet blev ved med at forfølge dem. Min far kunne ikke få et læserbrev i avisen, turde ikke at bestille biografbilletter i sit eget navn og var bange for at blive genkendt. Og det påvirkede os da. Men som mennesker elsker jeg dem stadig.

Personlig besættelse
Claus Bryld har haft et anstrengt forhold til både 9. april og befrielsesaftenen i årene efter krigen:

Annonce:

- Det var lidt svært på befrielsesaftenen. Min far og onkel havde siddet i fængsel, og de var ikke så glade for befrielsen, at de ligefrem ville sætte lys i vinduerne, som næsten alle andre gjorde. Og jeg havde meget svært ved at sluge den store patos i årene efter krigen, hvor det blev udlagt som om, at hele folket havde været imod tyskerne, og vi havde stået sammen alle mand og Danmark vundet krigen. Det er rent sludder. Befolkningen var meget delt helt indtil 1945. Først i 1942-43 kom der lidt aktiv modstand fra en procent af befolkningen.

Alligevel betegner Claus Bryld 9. april som den vigtigste begivenhed i danmarkshistorien efter 1864 og mener, at den bør markeres i medier og med flaghejsning.

Selv om han var en lille dreng, er krigstiden som voksen nærmest blevet Claus Brylds egen besættelse. Han var en af de første, der udgav en personlig beretning om, hvordan livet formede sig for dem, der havde stået på den forkerte side.

Familiehistorien beskrev han udførligt i 1995 i sin bog 'Hvilken befrielse', som senere er blevet udvidet (2008).

4. maj udkommer Claus Brylds nye bog 'Min besættelse - 50 års livtag med historien'.

Krigens tid blev mindet på Flyvestation Værløse, hvor der var mødt flere mennesker op, som selv havde minder fra krigen. Se det her:

Nedenfor kan du se optagelser fra besættelsesdagen:

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: