Søn blev kaldt mongol: Tina bombarderet med beskeder

Efter Tina Bojesen har stået frem og fortalt om, hvordan hendes søn blev kaldt mongol, er medlidenheden strømmet til fra fremmede mennesker

Tina Bojesen fra Holstebro med sin ti-årige søn Kristian, der har tourettes syndrom, og derfor døjer med voldsomme tics i ansigtet. (Privatfoto)
Tina Bojesen fra Holstebro med sin ti-årige søn Kristian, der har tourettes syndrom, og derfor døjer med voldsomme tics i ansigtet. (Privatfoto)

Søde beskeder er strømmet ind i Tina Bojesens indbakke, efter hun i går stod frem og fortalte om, hvordan hun og hendes søn i weekenden havde en meget ubehagelig oplevelse i den lokale Kvickly i Holstebro.

Af en fremmed kvinde blev hendes søn, Kristian, der har tourettes syndrom, kaldt mongol.

'Hvis du ikke kan tåle mosten, kan du skride hjem med dit mongolbarn', sagde kvinden ifølge Tina Bojesen.

- Jeg sidder lige nu og kigger på Facebook, hvor jeg har modtaget 230 beskeder fra fremmede personer, som skriver søde ting til mig og min familie, siger Tina Bojesen til Ekstra Bladet.

Tina Bojesen har dog ikke hørt fra kvinden, der sagde de grimme ord.

- Men mon ikke, hun har læst mit opslag? Jeg håber det, og håber, at hun får sat ordene lidt i perspektiv nu, siger Tina Bojesen.

Se også: Tinas søn blev kaldt mongol i Kvickly: Det gør ondt

I samme båd
Flere af beskederne, fortæller Tina Bojesen, indeholder beretninger fra folk, der har oplevet noget af det samme, som Tina og sønnen Kristian oplevede i weekenden.

- De skriver, at de er rigtig kede af, at vi har oplevet det. Nogle fortæller, at de møder det samme i hverdagen, og mange forældre er forargede over, at mennesker kan behandle hinanden sådan, siger Tina Bojesen.

Siden Kristian på ti år blev kaldt mongol, har han været en smule ked af det. Kristian har blandt andet tourettes syndrom og tager dagligt medicin. Han går dog i en almindelig skole og har en almindelig hverdag.

- Jeg er helt vildt rørt over, at folk tager sig tid til at sætte sig ned og skrive til mig og dele mit opslag, siger Tina Bojesen.

Tager snak med klasselærer
Kristian har været i skole i dag, ligesom han plejer. Han er dog blevet forskånet at tale med de mange journalister, som har henvendt sig.

- Han har ikke rigtig lyst til at tale om det. I morgen tager jeg en snak med hans klasselærer, så vi kan være forberedte på, at der måske kommer en reaktion fra de andre elever, siger Tina Bojesen.

Det er dog en samtale, familien før har haft med skolen. Kristians tics kan nemlig godt virke voldsomme til tider.

- Det var dog første gang, at nogen har reageret så stærkt, som kvinden i Kvickly gjorde. Folk har kigget og gået en bue udenom, men aldrig sagt sådan noget voldsomt noget, siger moderen.

Forening: Umenneskeligt
Dansk Tourette Forening forklarer over for Ekstra Bladet, at Tina Bojesens oplevelse desværre ikke er enestående.

- Den oplevelse er fuldstændig umenneskelig. De spor kommer til at sidde i ham resten af livet, siger Astrid Søe, der er næstformand i Dansk Tourette Forening.

Hun er ikke overrasket over, at det er en voksen kvinde, der opførte sig sådan over for Tina Bojesens søn. Ifølge hende er det ofte de voksne, der er hårde og uforstående over for handicappede.

- Vi har et stort handicap i Danmark, og det hedder uvidenhed.

Mange af foreningens medlemmer har oplevet lignende situationer, og derfor tror Astrid Søe, at det handler om, hvordan vi i hverdagen møder mennesker med et handicap.

- Det bedste, man i stedet kan gøre, er at spørge ind til, hvorfor de opfører sig anderledes.

Ifølge Dansk Tourette Forening er syndromet et meget misforstået handicap, der er blevet et 'mobbeoffer' de sidste par år. Astrid Søe mener især, at klummeskribenterne i diverse medier er de skyldige, fordi de ofte bruger ordet 'tourettes' til at beskrive noget negativt og håne andre.

- Humor hjælper altid, men folk tror, at personer med tourettes står og råber alt muligt frækt, men det er virkelig, virkelig sjældent.

53 kommentarer
Vis kommentarer