Sønderjyske borgmestre advarer mod øget grænsekontrol

Borgmestrene i Sønderborg og Haderslev håber ikke, at Dansk Folkeparti får trumfet øget grænsekontrol igennem

Borgmestrene i Sønderborg og Aabenraa advarer mod at indføre øget grænsekontrol. (Foto: BUBANDT MARTIN, Polfoto)
Borgmestrene i Sønderborg og Aabenraa advarer mod at indføre øget grænsekontrol. (Foto: BUBANDT MARTIN, Polfoto)

Den kommende regering skal overveje meget nøje, hvilke signaler de sender til udlandet, hvis de accepterer Dansk Folkepartis krav om øget grænsekontrol.

Det siger Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), som mener, at det vil skade Danmarks omdømme udadtil.

- Det er et helt forkert signal at sende til vores omgivelser. Vi er mange, som har arbejdet længe med at udvikle det gode forhold til Tyskland. Men jeg må sige, at jeg er bekymret for det gode forhold, hvis vi begynder at sætte bomme op langs grænserne, siger han.

Borgmesteren mener, at det kan påvirke nogle tyskere til at fravælge Danmark som feriedestination.

- Det kan sagtens komme til at betyde noget for turismen. Tyskerne er kræsne, og vi skal passe meget på, for ellers finder de bare et andet sted at holde ferie og bruge penge, siger Erik Lauritzen.

Aabenraas borgmester, Thomas Andreasen (V), er ej heller begejstret for Dansk Folkepartis krav og mener også, at det er et forkert signal at sende til udlandet.

Borgmesteren kan dog godt se idéen i øget overvågning, men han er modstander af decideret grænsebomme.

- Jeg bryder mig ikke om det. Det vil ikke have den ønskede effekt, og det vil være alt for generende for den trafik, som er over grænsen. Vi er glade og stolte af den åbne trafik over grænsen, siger han.

Borgmesteren erkender dog, at det kan blive den pris, som Venstre må betale, hvis de skal kunne danne regering.

- Det vil være en torn i øjet på mig, hvis vi får øget grænsekontrol, men det kommer an på prisen. Der er andre temaer, som står højere på min ønskeliste, og nogle gange må man nøjes med det bedst opnåelige i politik, siger han.

De andre sønderjyske borgmestre er ikke meget for at blande sig i debatten. Både i Tønder og i Haderslev vil de afvente det regeringsgrundlag, som deres partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) forsøger at forhandle på plads.

- Jeg har en holdning til grænsekontrollen, men jeg vil vente på at Lars Løkke Rasmussen er klar med et regeringsgrundlag, siger Tønders borgmester, Laurids Rudebeck (V).

Meldingen er den samme fra Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil (V).

- Det har jeg ikke nogen holdning til, men det er et tema, som fylder meget i vores område. Der er nogle aftaler i forbindelse med Schengen-traktaten, som skal respekteres, men det går jeg ud fra, at man ved, siger han.

47 kommentarer
Vis kommentarer