Søstre donerer 118 breve fra maleren Oluf Høst til museum

Bornholms Kunstmuseum har fået 118 håndskrevne og illustrerede breve, der giver unikt indblik i malerens liv

Forfatteren Henning Ipsens døtre, Malene og Ane Ipsen, har doneret 118 breve fra maleren Oluf Høst til Bornholms Kunstmuseum.

Brevene, skrevet og illustreret i årene 1951 til 1962, var skrevet til Henning Ipsen, der var en af Oluf Høfts nære venner.

Det skriver TV2 Bornholm.

Den store samling af breve giver et unikt indblik i malerens hverdag med konen Hedvig i deres fælles hus, Norresân, i Gudhjem på Bornholm.

Det fortæller Bornholms Kunstmuseums direktør, Lars Kærulf Møller.

- Det er en meget stor samling, så det er virkelig noget, hvor man kommer ind under huden på Høst. Stort og småt, siger han til Ritzau.

- Når Høst for eksempel har været til en udstilling, så skrev han til Henning Ipsen, hvad han syntes om den. Så vi får også noget at vide om hans kunstsyn, siger museumsdirektøren.

Ud over beskrivelser af kunstudstillinger indeholder brevene opdigtede historier samt ironiske beretninger om maleren selv.

Det mere bemærkelsesværdige ved brevene er dog ifølge Lars Kærulf Møller de mange små tegninger, som Oluf Høst ikke "kunne dy sig for at tegne".

Det spænder vidt fra selvportrætter til fugle og Bornholms kendte rundkirker, men også elementer fra hans malerier, som skulle prøves af først, siger museumsdirektøren.

- Det er en fantastisk billedverden. Når Høst maler et maleri, så er det meget velovervejet. Men sådan en lille hurtig tegning af et selvportræt med oliekridt eller bare pennen, det er jo helt spontant.

- Så det giver en større nærhed til den situation, som han har været i, da han skrev brevet. Man kan se, hvad han har været optaget af, siger han.

Indtil videre kan kunstinteresserede se brevene i en stor montre i museets indgang. Men Lars Kærulf Møller har større planer med samlingen.

- I fremtiden håber vi at kunne lave et digitalt arkiv af alle breve. Så kan de ligge trygt i vores mørke kælder, men alligevel være tilgængelige for alle, siger han.

Den store samling breve var for nylig at finde i auktionshuset Bruun Rasmussens katalog til en samlet værdi mellem 40.000 og 60.000 kroner.

Inden auktionen blev brevene dog trukket tilbage og i stedet doneret til Bornholms Kunstmuseum, der i forvejen har mange malerier samt breve af maleren udstillet.

Oluf Høst blev født i Svaneke på Bornholm i 1884 og døde i 1966 i Gudhjem.