Søvnekspert: Tortur at folk skal arbejde før kl. 9

Spørger man søvneksperten Paul Kelley, burde en 9-17 arbejdsdag afskaffes. I stedet bør arbejds- og skoledagen først begynde kl. 10

Ifølge en britisk søvnekspert er det ikke sundt at møde på arbejde eller i skole før kl. 9. (Foto: Johner Images)
Ifølge en britisk søvnekspert er det ikke sundt at møde på arbejde eller i skole før kl. 9. (Foto: Johner Images)

Er du helt væk i drømmeland, når vækkeuret ringer, fordi du skal møde på arbejde, i skole eller på studiet tidligt om morgenen?

Så vil du nok være meget enig med den britiske søvnekspert Paul Kelley fra Oxford universitet, der ligefrem kalder det tortur for de folk, der skal møde før kl. 9.

- Vi kan ikke ændre vores 24 timers rytmer. Man kan ikke lære at stå op på et bestemt tidspunkt. Vores krop bliver afstemt i forhold sollys, og det er man ikke bevidst om, fordi det sender besked til hypothalamus (den nederste del af mellemhjernen, red.) og ikke øjet, siger han.

Paul Kelley forklarer, at dette især er tydeligt i fængsler og på hospitaler:

- Her vækker de folk, og giver dem mad, de ikke har lyst til. Du er mere villig til at adlyde, fordi du er helt ude af den. Søvnmangel er tortur.

Se også: Forskere opklarer søvnmysterium

Derfor mener han, at samfundet skal ændre tidspunkterne for, hvornår vi møder op på arbejde og i skole, så de passer til vores indre ur.

Først når mennesket når 55 årsalderen og har behov for mindre søvn, kan de begynde at møde før kl. 9. Paul Kelley mener derfor, at man op til denne alder først bør møde kl. 10.

Ifølge Paul Kelley får medarbejdere stressede og udmattede kroppe som følge af søvnmangel, når de møder fra kl. 9 til 17.

- Medarbejdere er som regel i søvnmangel. Vi har et søvnmanglende samfund. Det er meget skadeligt for kroppens systemer, fordi det påvirker fysiske, følelsesmæssige og ydelsesmæssige systemer i kroppen, siger han ifølge Daily Mail.

Se også: Svært ved at sove? Sådan skal du IKKE gøre

Søvnmangel kan påvirke vores opmærksomhed, langtidshukommelse, ligesom det kan resultere i stof- og alkoholmisbrug. Derudover kan det medføre vrede, angst, frustration, impulsiv opførsel, vægtforøgelse, højt blodtryk, stress og mentale problemer.

Især unge mennesker er følsomme over for søvnmangel, og derfor mener Paul Kelley først at skoledagen burde have en forskudt begyndelse, der tillader de ældre børn først at møde op kl. 11 om formiddagen.

Se også: En times søvnunderskud gør dig fed

49 kommentarer
Vis kommentarer