Solcreme forvirrer sædcellerne

Vi propper os med cremer, der skal beskytte vores hud mod solens farlige stråler, men et nyt studie viser,at flere af cremerne i stedet kan gøre det svært for os at få børn

Tildligere på året var Side 9-pigen Josefine et smut på stranden for at hjælpe de unge mænd med at huske solcremen. Se med her
Følg Samfund

Solcreme, parfume, lotion og makeup.

Rigtig mange danskere smører deres kroppe ind i produkt efter produkt for at forskønne deres ydre, men det er de færreste, der forholder sig til, hvad det egentlig er, de udsætter deres krop for.

Forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet har nu vist, at kemiske solfiltre kan være en direkte vej til barnløshed. De farlige filtre - som ofte bruges i produkter som solcreme, parfume, lotion, shampoo, sæbe og meget mere - kan nemlig gå ind og forstyrre sædcellernes vej gennem de kvindelige kønsveje.

Det skriver DR.

- Tidligere undersøgelser har vist, at nogle solfiltre trænger ind i vores blod, efter at de er smurt på huden. Og nu kan vi vise, at nogle af solfiltrene påvirker funktionen af sædceller og derfor potentielt også vores evne til at få børn, siger Anders Rehfeld, der er ph.d. studerende og står bag forskningen, til mediet.

Solskoldet i weekenden? Det kan du gøre - og det skal du passe på

Det har længe været kendt, at solfiltre, også kaldet UV-stråler, ikke er sunde for mennesker, men nu er det altså heller ikke sundt at smøre sig ind i flere af de produkter, der skal beskytte os mod solens farlige stråler.

- Vi opdagede, at effekten allerede begyndte ved en meget lav dosis af kemikalierne. Selv med et niveau af UV-filtre, som man finder i mennesker, efter at de har påført solcreme over hele kroppen, forklarer Niels Skakkebaek, hovedforfatteren af studiet og professor ved Københavns Universitet, ifølge Science Daily.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det er så godt som umuligt helt at undgå kemiske solfiltre - også selvom man kan finde produkter, der ikke indeholder de skadelige stoffer. Foto: AP
Det er så godt som umuligt helt at undgå kemiske solfiltre - også selvom man kan finde produkter, der ikke indeholder de skadelige stoffer. Foto: AP

Forvirrede sædceller
Når sædcellerne skal finde vej i de kvindelige kønsorganer, bliver de tiltrukket af det kvindelige kønshormon progesteron, men i 13 ud af de i alt 29 testede kemiske solfiltre efterligner stofferne effekten af kønshormonet så meget, at det forvirrer sædcellen.

- Det er nogle meget vigtige sædcellefunktioner, som er styret af progesteron. Så når sædcellerne får lignende signaler fra kemiske solfiltre på forkerte steder og forkerte tidspunkter, så er det muligt, at de ikke finder vej frem til og træner ind i ægget, forklarer Anders Rehfeld.

Forskerne er derfor bekymret over resultaterne, fordi det måske kan være en del af forklaringen på, hvorfor uforklarlig barnløshed er et udbredt problem.

Smør kroppen indefra: Denne mad beskytter mod solskader

Umuligt at undgå
I hundredvis af de produkter, danskerne river ned ad hylderne i supermarkeder og kosmetik-butikker, findes de 13 potentielt skadelige stoffer, og selvom det måske kan virke oplagt at vælge nogle kemikaliefri produkter i stedet, har det ikke nødvendigvis nogen betydning på lang sigt.

- Det er så godt som umuligt at undgå de kemiske solfiltre fuldstændigt, da de findes i mange andre produkter end solcreme, så vi bliver stort set alle eksponeret for dem, siger Anders Rehfeld.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?