Soldater i gaderne: Deler danskerne

Politiets uniformer er afløst af camouflage-farver flere steder i landet

Soldater i Krystalgade i København. Foto: Jonas Olufson
Soldater i Krystalgade i København. Foto: Jonas Olufson

I Krystalgade foran den jødiske synagoge i det indre København står soldater nu med maskinpistoler.

Fredag blev de danske Jens'er sat til at bevogte ved den tyske grænse og foran flere jødiske institutioner. Heriblandt synagogen i Hovedstaden.

Formanden for Det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen, har overfor Ritzau udtrykt bekymring for, at soldaterne kan 'skræmme de forkerte personer væk'.

- Vores bekymring går på, at et mere voldsomt udtryk gennem tilstedeværelsen af militært personel måske skræmmer nogle af dem væk, der ellers trygt skulle opsøge de jødiske institutioner.

FAKTA: Soldater sættes ind i de danske gader fredag

Ekstra Bladet har været en tur forbi Krystalgade for at høre, hvad borgerne synes om, at der nu står soldater i stedet for de betjente, der tidligere løste opgaven. Den synlige bevogtning af synagogen blev indført efter Omar El-Hussein dræbte den 37-årige jøde Dan Uzan i februar 2015.

Foto: Jonas Olufsson
Foto: Jonas Olufsson

Jette Rye Enggard, 76 år
- Jeg synes, at det virker som en provokation til dem, der vil os noget ondt. Det er som at sige, det er helt i orden, vi står parat. Det virker for overdrevet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Angaar Bahrad, 29 år
- Soldater står på gaderne i mange andre lande og udfører et godt stykke arbejde. Så har politiet tid til at udføre andre opgaver. Jeg synes, at det er fantastisk.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Sara Enghoft, 21 år
- Jeg synes, at det er fint at politiets ressourcer kan bruges andre steder, og hvor der ellers er brug for dem. Det skræmmer mig ikke.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Niels Ankjærgaard, 69 år
- Det er jo desværre dagens orden. Og det kan ikke være anderledes, når skal bruge politiet andre steder. For eksempel i Nordvest-kvarteret. Vi bliver nødt til at passe på vores borgere. det er kedeligt at skulle opleve Danmark militariseret på den måde.