Solformørkelse rammer landet: Pas på børnene

Den delvise solformørkelse kan ses, hvis man bærer specielle briller om formiddagen 20. marts

Husk solformørkelsesbriller næste fredag (Polfoto)
Husk solformørkelsesbriller næste fredag (Polfoto)

Kaos og morderiske dyr er i nogle kulturer nogle af de følger, der kommer, når en solformørkelse rammer landet. Hvis man skal tro myterne, er det en god ide at blive indenfor næste fredag, 20. marts. Her kommer Danmark nemlig til at ligge i en delvis solformørkelse, som afhængigt af vejret kan ses i det meste af landet.

Hvis man derimod er lidt ligeglad med de gamle myter og i stedet gerne vil se det smukke og sjældne fænomen, så anbefaler eksperter, at man tager nogle forholdsregler, inden man kigger op mod formørkelsen.

- Man skal sørge for at følge nogle simple sikkerhedsregler og bruge godkendte briller eller filtre, siger Ole J. Knudsen fra Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

80 procents formørkelse
Solformørkelsen er over landet om formiddagen næste fredag, og det betyder, at man skal udenfor mellem klokken 9.40 og 11.58 for at se det ske. Solformørkelsen vil være på sit højeste klokken 10.48, hvor 80 procent af solen vil være gemt af månen. I de nordvestlige dele af landet kan det være helt op til 85 procent, der er skjult.

- Man må ikke snyde sig selv eller sine børn for den oplevelse. Nu sker det om formiddagen, og lærerne kan eksempelvis godt tage børnene med ud i skolegården, hvis de tager de rette forholdsregler, siger Ole J. Knudsen fra Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet.

Da Danmark i 1999 havde besøg af en stor solformørkelse, blev det ret udbredt at sige, at solen var endnu mere farlig for øjnene, når der var formørkelse end normalt.

Det er dog en skrøne, for solens stråler er altid farlige for øjnene.

- Det gør ondt at kigge direkte på solen, så det gør man jo aldrig - og det heller ikke under en solformørkelse. Uden filtre kan man heller ikke se noget som helst til formørkelsen. Men det vil være en skam, hvis frygten får folk til at blive inden døre, siger Ole J. Knudsen.

Total på Færøerne
Færøerne er de heldige vindere i solformørkelseslotteriet. De kan nemlig i modsætning til resten af Danmark se frem til en fuld formørkelse.

- Under sikre forhold kan det blive en oplevelse, du husker resten af livet, siger Ole J. Knudsen fra Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet.

Ifølge Planetariet vil Danmark igen få besøg af en solformørkelse i september, men den bliver en del mindre end den kommende.

Fakta om solformørkelser i Danmark
  • En solformørkelse er det, du oplever, når jorden står i skyggen af Månen – hvor Månen bevæger sig ind foran Solen og dækker for solskiven.
  • Solformørkelsen kan være total eller partiel – dvs. delvis.
  • Ved total solformørkelse dækker Månen 100 procent af Solens areal. Øjeblikket varer typisk mellem to og fem minutter.
  • Ved partiel solformørkelse kan man se solen reduceret til en 'glad mund', og skyggespillet ændrer sig, så runde solpletter bliver til halvmåner. Det kan man f.eks. se på fortovet.
  • Solformørkelsen den 20. marts 2015 var partiel her i Danmark og total i et bælte over Nordatlanten og op til Nordpolen. Undervejs ramte den totale formørkelse Færøerne og Svalbard i Nordnorge.
  • Næste gang en delvis solformørkelse er synlig i Danmark bliver den 10. juni 2021. Her vil kun 25 procent af solens areal være dækket.
  • Næste gang en total solformørkelse er synlig i Danmark bliver den 25. maj 2142, klokken 10:04.
  • Den seneste totale formørkelse i Danmark var den 28. juli 1851, hvor Solen var totalt formørket i Nordjylland og Nordsjælland.
  • I nyere tid har der været flere partielle solformørkelser i Danmark. De dybeste skete 15. februar 1961, 11. august 1999 og 31. maj 2003. Den i 1999 dækkede også godt 80 procent set fra Danmark.

Kilde: Stellar Astrophysics Centre (SAC), Aarhus Universitet

1 af 2 Månen kommer til at dække mellem 80 og 85 procent af solen i Danmark (Polfoto)
2 af 2 Husk solformørkelsesbriller næste fredag (Polfoto)
67 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere