Solformørkelsen slukker strømmen

Over hele Europa har producenter regnet på, hvor meget strøm vi mister, når månen går ind foran solen

Energinet.dk anbefaler, at man ikke slukker sine solceller under formørkelsen (Arkivfoto)
Energinet.dk anbefaler, at man ikke slukker sine solceller under formørkelsen (Arkivfoto)

Hvor og sammen med hvem skal du se solformørkelsen? Del det med os på mail 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (koster alm. takst) og send gerne billeder af jer selv i morgen.

Vejrprognoser og beregningsmodeller har været hyppigt brugt hos Energinet.dk i den seneste tid. Når solformørkelsen rammer i morgen, kan det nemlig give store udsving i det antal megawatt strøm, der blive produceret på landets solcelleanlæg. 

- Hvis det er en bliver en solrig dag, så kan det lige pludselig være en del strøm, vi skal have andet sted fra. Så nu regner vi på, hvor meget produktionen skal køres op eller ned andre steder, siger Bent Myllerup Jensen, der er leder af Energinet.dk’s kontrolcenter for elsystemet.

Følg solformørkelsen live fra Færøerne på ekstrabladet.dk fredag klokken 8.00 og frem

I Danmark kan de private solcelleanlæg producere op til 600 megawatt strøm, og det svarer til halvandet kraftværk. 

Se også: Fans invaderer Færøerne til formørket sol

- Produktionen går jo ned hver nat, men en solformørkelse kommer meget hurtigere, end solen går ned, og derfor sker der en hurtig ændring i el-produktionen. Det bliver dog værst i Tyskland og Italien, hvor solceller producerer, hvad der svarer til 80 store kraftværkers strøm, siger Bent Myllerup Jensen.

Det hele kommer dog an på, hvor meget solen skinner i morgen.

- Hvis det er en overskyet dag, så er det alligevel ikke meget, vi skal have andre steder fra, siger Bent Myllerup Jensen.

I Danmark kommer tre procent af elforbruget fra solceller.

Delvis formørkelse
Solformørkelsen er over landet om i morgen formiddag, og det betyder, at man skal udenfor mellem klokken 9.40 og 11.58 for at se det ske - hvis altså vejret tillader det.

Solformørkelsen vil være på sit højeste klokken 10.48, hvor 80 procent af solen vil være gemt af månen. I de nordvestlige dele af landet kan det være helt op til 85 procent, der er skjult.

Da Danmark i 1999 havde besøg af en stor solformørkelse, blev det ret udbredt at sige, at solen var endnu mere farlig for øjnene, når der var formørkelse end normalt.

Det er dog en skrøne, for solens stråler er altid farlige for øjnene.

- Man skal ikke kigge direkte op mod solen, for øjets linse fungerer som et brilleglas, og det medfører en opvarmning til over kogepunktet. Det gør, at synscellerne bliver brændt af, og det medfører stort smerte og arvæv. Derefter vil øjet være blindt for altid, siger Erik Lohmann, der er sekretariatschef hos Øjenforeningen.

Desværre melder Tycho Brahe Planetariet, at de specielle solformørkelsesbriller er udsolgt. Heldigvis kan du følge med i formørkelsen live her på EkstraBladet.dk fra i morgen tidlig uden fare for at blive blind. Vi sender nemlig direkte fra Tórshavn, hvor formørkelsen bliver 100 procent.

Fakta om solformørkelser i Danmark
  • En solformørkelse er det, du oplever, når jorden står i skyggen af Månen – hvor Månen bevæger sig ind foran Solen og dækker for solskiven.
  • Solformørkelsen kan være total eller partiel – dvs. delvis.
  • Ved total solformørkelse dækker Månen 100 pct. af Solens areal. Øjeblikket varer typisk mellem to og fem minutter.
  • Ved partiel solformørkelse kan man se solen reduceret til en ”glad mund”, og skyggespillet ændrer sig, så runde solpletter bliver til halvmåner. Det kan man f.eks. se på fortovet.
  • Solformørkelsen den 20. marts 2015 er partiel her i Danmark og total i et bælte over Nordatlanten og op til Nordpolen. Undervejs rammer den totale formørkelse Færøerne og Svalbard i Nordnorge.
  • I Danmark starter formørkelsen klokken 09:40 dansk normaltid, og den slutter klokken 11:58. Formørkelsen er på sit højeste klokken 10:48. Når formørkelsen er højest, dækkes 83,45 % af Solens areal, set fra Aarhus. Længere sydøst på i landet er procenten lidt mindre, og længere nordvest på er den større – mellem ca. 81 og 85 %.
  • Næste gang en delvis solformørkelse er synlig i Danmark bliver den 10. juni 2021. Her vil kun 25 pct. af solens areal være dækket.
  • Næste gang en total solformørkelse er synlig i Danmark bliver den 25. maj 2142, klokken 10:04.
  • Den seneste totale formørkelse var den 28. juli 1851, hvor Solen var totalt formørket i Nordjylland og Nordsjælland.
  • I nyere tid har der været flere partielle solformørkelser i Danmark. De dybeste skete 15. februar 1961, 11. august 1999 og 31. maj 2003. Den i 1999 dækkede også godt 80 % set fra Danmark.

Kilde: Stellar Astrophysics Centre (SAC), Aarhus Universitet

37 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere