Solgte for mindst 141 millioner: Nu har han kun 12 biler tilbage

Bilperler i champagnebrus: Rigmændene har den store pung fremme ved den eksklusive auktion over sjældne veteranbiler i Ebeltoft

Her kan du se den amerikanske oliemilliardær John D. Rockerfeller Jr's elegante Bentley S1 Drophead Coupé fra 1957 blive solgt for 5,8 mio. kroner. (Video: Claus Bonnerup)

Millionerne rullede, og champagnen boblede under den mere end fire timer lange auktion over Matas-milliardæren Henrik Frederiksens store samling af nogle af de mest sjældne biler fra forrige århundrede.

48 af samlingens største klenodier var under hammeren i auktionshuset Bonhams, der var rykket ind på Henrik Frederiksens flotte gods Lyngsbækgaard ved Ebeltoft.

En af de flittigste danske købere var Kurt E. Daell, der ejer Harald Nyborg-kæden. Han købte seks af sjældenhederne – den dyreste kostede 3,6mio. kroner.

Kom i private jets
Mens de skinnende liebhaverbiler af eksklusive mærker som Rolls-Royce, Bentley, Cadillac, Duesenberg, Lincoln, Mercedes-Benz langsomt skiftede ejere, boblede champagnen i høje glas hos de flere hundrede gæster.

Flere var kommet flyvende i private jets til Tirstrup Lufthavn. Nogle tog den private helikopter til auktionen, andre kom kørende i store limousiner.

Artiklen fortsætter under billedet:

(Foto: Claus Bonnerup)
(Foto: Claus Bonnerup)
 

Bil fra 1909
Men ingen overstrålede Henrik Frederiksens fantastiske samling af sjældne bilperler, af hvilke flere er mere end 100 år gamle. Den ældste var en Renault fra 1909, men størstedelen var biler fra 1930’erne, som Henrik Frederiksen har fundet over hele verden og minutiøst vedligeholdt.

Præcist hvor meget dagens omsætning af de firehjulede kostbarheder løb op i, var endnu ikke gjort op ved redaktionens slutning.

Samlingen var på forhånd vurderet til mindst 150 mio. kroner. Arrangør af Bonhams veteranbilauktioner, danske Jakob Griesen, turde i aftes ikke sætte et endeligt salgstal på, men sagde:

- Det bliver et pænt salg. Vi er godt tilfredse.

Artiklen fortsætter under billedet:

(Foto: Claus Bonnerup)
(Foto: Claus Bonnerup)
 

Livsværk der forsvinder
Matas-milliardæren Henrik Frederiksen var også selv godt tilfreds med forløbet af lørdagens auktion.

- Jo, vel er det en slags livsværk, der forsvinder. Men det har trods alt kun været en hobby for mig, siger 70-årige Henrik Frederiksen.

- De 12 af mine yndlingsbiler beholder jeg. De er ikke til salg.

- Men jeg er godt tilpas med, at de 48 af de øvrige veteranbiler nu er på andre hænder. Det er ikke så meget pengene, der interesserer mig, men at bilerne er havnet hos mennesker, der er villige til at passe og pleje dem, på samme måde som jeg har gjort.

- Mange af disse biler er særdeles unikke, og det koster mange penge at holde dem ved lige, siger Henrik Frederiksen.

Enkelte af auktionsnumrene blev ikke solgt i går, hvor bundlinjen foreløbig lød på 141 millioner, så tøvende købere havde stadig mulighed for at byde hen over natten. Nogle af bilerne blev reserveret, men uden at der blev gennemført et egentligt salg.

Denne Packard Twelve 1107 Coupe Roadster fra 1934 blev solgt for 2,7 millioner kroner. (Video: Claus Bonnerup)

Lincoln L LeBaron Convertible fra 1924. Solgt for 310.550 kroner. (Video: Claus Bonnerup) 

86 kommentarer
Vis kommentarer