Solgte til saudiarabere: Nu skal minister forklare sig

Enhedslisten har kaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) i samråd

Følg Samfund

Ved du noget om salget af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby skal nu forklare, hvorfor staten har solgt vaccineproduktionen på Statens Serum Institut til  det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih for 15 mio. kr.

Ekstra Bladet kunne lørdag afsløre, at fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder viser, at  Aljomaih-gruppen via deres bank, Arcapita, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab, og at de nye ejere er fortalere for sharia og har ansatte, der tidligere har opfordret til boykot af Danmark.

Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik

Salget af vaccineproduktionen blev sat i gang i 2014 under den tidligere SR-regering, og valget af køber blev støttet et bredt politisk flertal i Folketingets finansudvalg bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Hos Enhedslisten har man fra starten været imod salget af statens vaccine-fabrik, og finansordfører Pelle Dragsted er stærkt bekymret over de nye oplysninger i sagen. Sammen med Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund vil han nu hive sundhedsministeren i åbent samråd om sagen for at få en forklaring.

- Vi har fra dag ét været modstandere af at sælge Seruminstituttets vaccine-fabrik og diagnostica. Det er kritisk infrastruktur, som fx har betydning for et beredskab mod biologisk krigsførelse og terror. Vi synes overhovedet ikke at den slags vigtig infrastruktur skal sælges til private.

- Men når man så oven i købet nu kan konstatere at køberen af vaccineproduktionen er et saudisk familiedynasti med forbindelse til ekstreme grupper, så bør alle advarselsklokker da bimle. Jeg forstår slet ikke, at forligspartierne som inkluderer fx Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti har kunnet acceptere dette her, siger han.

Eksperter efter vaccinesalg til saudier: Frygter for sikkerheden

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) har tidligere til Ekstra Bladet forklaret salget med: 

– Vi var ikke i en situation, hvor der var flere købere at vælge imellem. Jeg tror, alle havde haft et ønske om, at der stod købere i kø med et checkhæfte i hånden – også nogle fra andre breddegrader. Men det var desværre ikke tilfældet. Nu har vi den køber, vi nu har, som faktisk har opretholdt 600 arbejdspladser, som ellers ikke stod til at kunne opretholdes.

Det er dog langt fra sikkert, at Ellen Trane Nørby selv ender i samråd. Hun går nemlig på barsel 20. februar og afløses af ligestillingsminister Karen Ellemann(V).    

Så rabiat er sheikens sharia-præst

Seneste nyt

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.