Annonce:
Annonce:

Solgte til sharia-sheik: Nu er statens vaccinefabrik i skattely

Udbyttet fra produktion i AJ Vaccines A/S kan ifølge eksperter trækkes skattefrit til Malaysia og herefter videre til Cayman Islands

De nye ejere af statens vaccineproduktion har placeret selskabet her i det notoriske skattely Cayman Island.
De nye ejere af statens vaccineproduktion har placeret selskabet her i det notoriske skattely Cayman Island.
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget om salget af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

De danske politikere har ikke kun solgt statens vaccineproduktion til et saudiarabisk familiedynasti, der i følge fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder via deres bank, Arcapita, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at køberne, Aljomaih, også har placeret det nye selskab AJ Vaccines, som fremover skal producere vaccine på Statens Serum Instituts grund i København,  i skattely. 

Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik

Dermed kan penge, der er tjent på dansk-producerede vacciner til danske børn, risikere at ende i skattely uden at bidrage til den danske statskasse.

Annonce:

Danmark til Malaysia til Cayman
Selskabskonstruktionen, der gør det muligt, fremgår af dokumenter fra selskabsregistrerne i Danmark, Malaysia og Cayman Islands.

Det nyoprettede danske selskab AJ Vaccines, der står for produktionen af vacciner på Statens Serum Instituts tidligere maskiner, er ejet af et andet danske selskab, AJ Vaccines Holding. Det selskab er så ejet af et selskab i Malaysia, AJ Intech, som så igen er ejet af et andet malaysisk selskab, AJ Pharma Holding.

Sidstnævnte selskab er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i det caribiske sol- og skatteparadis Cayman Islands.

To skatteeksperter bekræfter over for Ekstra Bladet, at konstruktionen kan bruges til at trække udbytte af et eventuelt overskud skattefrit ud af Danmark, så de ender på Cayman Islands, hvor penge tjent uden for øerne, ikke beskattes.

Annonce:

- Hvis jeg skulle flytte 100 kroner, jeg har i et dansk selskab, til mit selskab på Cayman Islands, så ville jeg måske blive trist over at flytte dem direkte, for så skulle jeg betale udbytteskat på 27 kroner. Men hvis jeg først flytter de 100 kroner til Malaysia, så giver Danmark afkald på udbytteskatten, og herfra kan jeg så føre dem videre til Cayman Islands efter malaysiske regler, siger skatteadvokat Torben Bagge, der er partner i TVC Advokatfirma.

- Malaysia er velvalgt i den her sammenhæng, fordi Danmark ikke må opkræve skat af udbytter, der sendes derned, tilføjer skatteadvokaten.

Et udskrift fra erhvervsregistret på Cayman afslører, at moderselskabet til AJ Vaccines, der fremover skal producere vaccine på Seruminstituttets grund, AJ Pharma Limited, ligger i skattely.
Et udskrift fra erhvervsregistret på Cayman afslører, at moderselskabet til AJ Vaccines, der fremover skal producere vaccine på Seruminstituttets grund, AJ Pharma Limited, ligger i skattely.

'Det er helt oplagt'
Også advokat Michael Bjørn Hansen, der er advokat med speciale i skatte- og strafferet, genkender skatte-finten.

- På den her måde kan de få udbyttet skattefrit op til moderselskabet. Det er helt oplagt, siger han og understreger, at selskabet næppe slipper helt for at betale skat i Danmark.

Et eventuelt overskud i AJ Vaccines A/S beskattes efter helt normale regler. Herefter kan virksomheden vælge enten at lade det resterende beløb blive i selskabets pengeskab som egenkapital eller at udbetale det som udbytte til moderselskabet i Malaysia.

Ifølge Torben Bagge er finten ikke nødvendigvis ulovlig.

Annonce:

- Det er ikke ulovligt at agere på den måde, der skattemæssigt er mest optimal, men hvis der er tale om ren gennemstrømning, sådan at selskabet i Malaysia eksempelvis kun sidder på pengene i en time, inden de sendes videre, så er det ulovligt i den forstand, at så kommer du til at betale skatten, siger Torben Bagge og forklarer, at udbyttet skal blive i Malaysia i længere tid for at det er lovligt.

rise@eb.dk,tgs@eb.dk

 

Vaccine-sagen

-Salget af statens vaccine-produktion blev sat i gang tilbage i 2014 under den tidligere SR-regering. Valget af den saudiske køber, Aljomaih, er blevet støttet af et bredt politisk flertal i Folketingets Finansudvalg bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti.

- Aljomaih-gruppen har givet 15 millioner for statens vaccinefabrik, der på salgstidspunktet blev vurderet til at have aktiver for 155 mio. kr.  

- I forbindelse med salget har den danske stat i de kommende 30 måneder forpligtet sig til at købe vacciner til børnevaccinations-programmet fra Aljomaih Groups datterselskab, AJ Vaccines

- Ekstra Bladet kunne lørdag blandt andet afsløre, at fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder viser, at Aljomaih-gruppen via deres bank, Arcapita, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab.

***

Under navnet AJ Vaccines er den saudiarabiske Aljomaih-gruppe nu begyndt at producere vaccine på Statens Serum Instituts grund i København.
Under navnet AJ Vaccines er den saudiarabiske Aljomaih-gruppe nu begyndt at producere vaccine på Statens Serum Instituts grund i København.
 

Enhedslisten: 'Det er meget betænkeligt'

Enhedslisten stod sammen med SF som de eneste partier uden for aftalen om at sælge Statens Serum Institut.

Sundhedsordfører Peder Hvelplund kan kun ryste på hovedet over, at hans politiker-kollegaer har solgt den danske vaccine-produktion til et saudiarabisk selskab, der for det første går ind for sharia og ifølge blandt andet lækkede hemmelige diplomatiske dokumenter for det andet har bånd til Det Muslimske Broderskab, som i flere lande er stemplet som en terrororganisation.

- Og når man så samtidig sælger til et selskab, der bor i skattely på Cayman Islands, og som åbenbart er styret og kontrolleret af nogle temmelig suspekte typer, siger han og tilføjer:

- Det er meget betænkeligt, at det er sådan et selskab, der får kontrollen over et vel-renommeret dansk selskab.

***

Politikere orienteret om skattely på forhånd

Annonce:

Det bør ikke komme som den store overraskelse for de danske politikere, at Aljomaih Group har mulighed for at trække udbytte skattefrit ud af Danmark.

Ekstra Bladet erfarer, at de danske politikere i forbindelse med indgåelsen af aftalen om salget af Statens Serum Institut blev oplyst om, at produktionen blev overtaget af et malaysisk selskab, som så igen var ejet af et selskab registreret i et populært skattely.

***

Minister: Havde ønsket en lang kø

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) erkender, at politikerne var informeret om, at de statens vaccinefabrik ville ende i skattely.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) erkender, at politikerne var informeret om, at de statens vaccinefabrik ville ende i skattely.
 

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) om salget til en virksomhed i skattely. Hun har kun ønsket at svare på mail, hvor hun bekræfter, at politikerne godt vidste, at der var tale om skattely:

Annonce:

– Salgsprocessen blev sat i gang i 2014 under SR-regeringen efter år med massive underskud i vaccineproduktionen, og aftalen er bekræftet i efteråret 2015 af en bred aftalekreds, der løbende er blevet orienteret om salget i en åben og transparent proces, hvor viden om skatteforhold også er indgået. Det er foregået, inden jeg blev sundhedsminister for omkring to måneder siden, men som jeg allerede har svaret dig, havde alle ønsket sig en lang kø af potentielle købere at vælge mellem.
 

Malaysias sweatdeal

 

Det sydøstasiatiske land Malaysia har den ultimativt mest lukrative skatteaftale med Danmark. Som det eneste land i verden har Malaysia lavet en aftale om beskatning af udbytteskat, hvor hverken aktionærer eller moderselskaber i Malaysia skal betale skat af udbytte udbetalt i Danmark.

Flere andre lande, herunder de nordiske lande, skal ikke betale udbytteskat, hvis et selskab har et datterselskab i Danmark.

Men kun i Malaysia slipper også helt almindelige aktionærer.

I skandalesagen om udbetaling af 12,3 milliarder skattekroner, er blandt andet aftalen med Malaysia blevet misbrugt.

I forbindelse med vaccine-fabrikken er det dog aftalen om nul-skat mellem et moder-/datterselskab, der kan drages nytte af.

***

NGO: 'Det virker tåbeligt'

Annonce:

Hos nødhjælpsorganisationen Oxfam Ibis synes Lars Koch, program- og indflydelses-direktør, at de danske politikere burde gøre mere for at undgå at handle med selskaber, der har mulighed for at trække penge skattefrit ud af Danmark.

- Vi synes helt overordnet, at når Danmark har en bredt politisk forlig om at bekæmpe skattely, så er det relativt tåbeligt, at staten handler med selskaber som systematisk kan undvige skat. Det er jo trods alt skatten, som staten lever af, siger han.

Han mener, at sagen minder skræmmende meget om salget af Dong, hvor aktier for milliarder af kroner blev solgt til skuffeselskaber på blandt andet Cayman Islands.

- Vi synes, at staten bør sikre sig, når man ikke - som man gør her, og som man gjorde med Dong - sælger til selskaber, der har en struktur, der i praksis kommer til at betyde, at de ikke skal betale skat, siger Lars Koch.

***

Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans familiedynasti garanterer, at man vil overholde alle gældende skatteregler.
Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans familiedynasti garanterer, at man vil overholde alle gældende skatteregler.
 

Saudiere: Vi overholder lovgivningen

Det saudiarabiske selskab Aljomaih Group, der er den ultimative ejer af AJ Vaccines A/S, forklarer i en mail til Ekstra Bladet, at der ikke er noget mærkeligt i deres selskabskonstruktion.

Annonce:

'Det organisatoriske setup af vores virksomheder er almen praksis i forbindelse med holding-selskaber,' skriver porteføljemanager Mustafa Farooki fra Aljomaih Group i en mail til Ekstra Bladet.

Han sidder i bestyrelsen i danske AJ Vaccines samt i malaysiske AJ Intech og AJ Pharma. Samtidig sidder han i direktionen i danske AJ Vaccines Holding.

Mustafa Farooki understreger samtidig, at Aljomaih Group overholder gældende skatteregler.

'AJ Vaccines og dets moderselskaber vil overholde både international og lokal skattelovgivning - også i Danmark,' skriver han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: